Anàlisi sobre les condicions de privacitat de les aplicacions mòbils.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha participat en l’anàlisi coordinat per examinar les condicions de privacitat de les aplicacions mòbils més populars, impulsat per la Red Global de Control de la Privacitat (GPEN), entitat creada per fomentar la cooperació transfronterera entre autoritats de protecció de dades i composada per ens nacionals i regionals de tot el món.

Es tracta d’una iniciativa que pretén fomentar el compliment de la legislació de protecció de dades i de privacitat, promoure la conscienciació dels usuaris i obtenir una visió integral i conjunta.

En l’estudi s’han examinat més de 1.200 aplicacions mòbils, incloent apps de dispositius Apple i Android, tant gratuïtes com de pagament, públiques i comercials, pertanyents a categories com l’oci, la salut, l’exercici físic o la realització de transaccions bancàries, entre d’altres.

La qüestió de la privacitat en l’àmbit de les aplicacions mòbils està cada cop més present a la societat, i és objecte d’anàlisis en molts àmbits jurídics, fet que ha motivat a la GPEN a realitzar aquest estudi. La iniciativa ha partit d’indicadors tals com el tipus de permisos sol•licitats, si aquests eren excessius en relació amb el servei prestat per l’app, o l’explicació donada als usuaris amb motiu de sol•licitud d’informació personal i quin ús planejaven donar-li a la mateixa.

Dels resultats obtinguts, cal destacar que el 75% de les apps examinades sol•liciten un o més permisos als usuaris, o que el 59% de les apps demostra que els usuaris no els va resultar fàcil trobar la informació relativa a la privacitat abans de procedir a la instal•lació de l’aplicació.

Tanmateix, les autoritats participants en aquest estudi han volgut mostrar la seva preocupació pel fet que el 31% de les aplicacions sol•liciten permisos excessius en relació a les funcions que presta l’app; o que el 43% de les apps no havien adaptat les seves polítiques de protecció de dades per ser llegides en pantalles petites.

En termes generals, s’ha volgut conèixer com les empreses informen als seus usuaris sobre com seran recopilades les seves dades personals, i s’ha donat compte de que el 15% de les apps subministraven una informació clara, el 31% oferia certa informació, el 24% informació inadequada i el 30% no oferia cap tipus d’informació sobre privacitat.

En definitiva, cal remarcar que les aplicacions més populars són les que van rebre més puntuació, i es desprèn que el fet d’oferir una informació adequada, fent ús d’un llenguatge clar i concís, contribueix a incrementar la confiança dels consumidors i pot influir positivament en el número de descàrregues.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies