Aprovat el model de declaració de l’impost sobre societats per a l’exercici 2017

El passat dimecres 2 de maig de 2018 es va publicar en el BOE, l’Ordre HFP/441/2018, en la que s’aprovava el nou model de declaració de l’Impost sobre Societats i de l’Impost sobre la Renda de no residents amb Establiment Permanent i entitats amb règim d’atribució de rendes constituïdes en l’estranger amb presència en territori espanyol, per aquells períodes impositius iniciats entre l’1 de Gener i el 31 de desembre de 2017. Cal tenir en compte que aquesta ordre incorpora les principals novetats aprovades en el Real Decret – llei 3/2016 de 2 de desembre de 2016 amb efectes a aquells períodes impositius iniciats a partir de l’1 de gener de 2017, i que en conseqüència hauran de confeccionar i presentar totes aquelles entitats obligades a presentar l’Impost abans del proper 25 de juliol (pels períodes impositius finalitzats a 31/12/2017).

La principal novetat introduïda en els models 200 i 220 de declaració de l’Impost, és la incorporació d’una nova pàgina per tal d’incloure un major desglossament de les retencions i ingressos a compte en funció de la naturalesa de les rendes del contribuent sotmeses a retenció o que són imputades a aquest per agrupacions d’interès econòmic o unions temporals d’empreses.

Així doncs, en l’imprès de l’Impost sobre societats de l’exercici 2017, hauran de desagregar-se les retencions suportades en funció de la naturalesa de les rendes de les quals procedeixin: rendiments del capital mobiliari, lloguers, premis, etc. D’aquesta manera l’Administració Tributària podrà comprovar més ràpidament si existeixen diferències entre les retencions declarades en l’Impost sobre Societats i les declaracions presentades per les empreses retenidors en els seus models 180,184,193, etc.

Per altra banda en el model 220 s’elimina la pàgina dedicada a subministrar la informació refent a l’aplicació dels resultats consolidats d’aquells grups d’entitats que hagin de presentar aquest model.

Destaca novament, com en exercicis anteriors, la restricció en la deduïbilitat tant dels deterioraments com de les pèrdues produïdes en la transmissió de participacions d’entitats, sempre que es tracti de participacions amb dret a l’exempció en les rendes positives obtingudes, tant en dividends com en plusvàlues generades en la transmissió de participacions.

Així mateix, també queda exclosa d’integració en la base imposable qualsevol pèrdua generada per la participació en entitats ubicades en paradisos fiscals.

Aquests però no són els únics canvis i caldrà tenir en compte les noves limitacions en la compensació de bases imposables negatives (BINS) per a totes aquelles empreses amb una xifra de negoci inferior a 20 milions d’euros, ja que aquestes veuran com per aquells períodes iniciats a partir de l’1 de gener de 2017 la seva limitació augmenta fins al 70% de la Base Imposable prèvia a l’aplicació de la reserva de capitalització i la mateixa compensació de BINS. Cal tenir present que aquesta limitació era del 60%. Per aquells contribuents amb import net de la xifra de negocis entre 20 i 60 milions d’euros o bé igual o superior a 60 milions d’euros es mantenen els límits del 50% i 25% respectivament. Per altra banda tot i els límits esmentats anteriorment, afecten exclusivament al límit percentual de compensació, sense que afecti al mínim de compensació de BINS el qual segueix sent d’1 milió d’euros.

Un altre punt en el qual també hi ha canvis en les deduccions per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu, augmentant fins al 25% respecte del primer milió d’euros (anteriorment era del 20%) i al 20% respecte a la resta (anteriorment el 18%) de percentatges de deducció aplicables a les inversions en produccions espanyoles de llargmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals.

Així mateix, prèviament a la presentació de la declaració de l’Impost, els contribuents hauran de presentar per via electrònica a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, informació addicional a través del formulari específic, quan l’import de la deducció generada en l’exercici, amb independència que s’apliquin o quedin pendents per futurs exercicis, sigui superior a 50.000 euros de les següents deduccions:

  1. Deduccions per reinversió en beneficis extraordinaris.
  2. Deduccions per activitats de Recerca i desenvolupament i innovació tecnològica.

Recordar també que les operacions entre entitats vinculades, ja no s’han d’informar en el model 200 sinó que existeix un formulari específic, el model 232, a presentar durant el mes següent als 10 mesos posteriors a la finalització del període impositiu a què es refereix la informació a subministrar. A tall d’exemple, pels períodes impositius finalitzats el 31 de desembre de 2017, el termini de presentació serà de l’1 al 30 de novembre de 2018.

Per últim, recordar que el model 200 de Declaració de l’Impost sobre Societats ha de presentar-se en el termini dels 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a la conclusió del període impositiu, en el cas d’aquelles entitats amb un exercici social coincident amb l’any natural, fins al 25 de juliol.

 

 Per a més informació, podeu consultar l’esmentat B.O.E.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies