La nova Llei d’Auditoria. Principals novetats en l’exercici de la professió.

La nova llei d’auditoria de comptes (22/2015, de 20 de juliol) entrarà en vigor el proper 17 de juny de 2016 no sense polèmica per la celeritat i la falta de consens amb que ha estat elaborada i aprovada per part del govern espanyol. Davant dels diferents escàndols financers que s’han produït al país, s’ha accelerat la seva tramitació per tal d’adaptar quan abans millor la llei espanyola d’auditoria a la reforma europea (Directiva 2014/56/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 16 d’abril de 2014, per la qual es modifica la Directiva 2006/43/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de maig de 2006), buscant incrementar la independència, la transparència i la supervisió del sector per una millora de la qualitat dels treballs amb l’objectiu de reforçar la confiança en la informació econòmica i financera.

Així doncs, les novetats més rellevants en la normativa referent a l’auditoria de comptes que presenta el nou text són les següents:

  • Empreses d’Interès Públic (EIP): d’acord amb la nova redacció del text (art. 3.5), tindran la consideració d’EIP les següents entitats:
    • Les entitats emissores de valors admesos a negociació en mercats secundaris oficials de valors, les entitats de crèdit i les entitats asseguradores sotmeses al règim de supervisió i control atribuït al Banc d’Espanya, a la Comissió Nacional del Mercat de Valors i a la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, així com als organismes autonòmics amb competències d’ordenació i supervisió de les entitats asseguradores, respectivament, així com les entitats emissores de valors admesos a negociació al mercat alternatiu borsari pertanyents al segment d’empreses en expansió.
    • Les entitats que es determinin reglamentàriament en atenció a la seva importància pública significativa per la naturalesa de la seva activitat, per la seva dimensió o pel seu nombre d’empleats.
    • Els grups de societats en els quals la societat dominant sigui una entitat de les previstes en els punts anteriors.

Les EIP estaran obligades a disposar d’un comitè d’auditoria.

  • Rotació en les Empreses d’Interès Públic (EIP): l’article 40 de la nova llei estableix que “la durada mínima del període inicial de contractació d’auditors de comptes en entitats d’interès públic no pot ser inferior a tres anys, i no pot excedir el període total de contractació, incloses les pròrrogues, de la durada màxima de deu anys establerta a l’article 17 del Reglament (UE) núm. 537/2014, de 16 d’abril apartats 3, 5, 6 i 8. No obstant això, una vegada finalitzat el període total de contractació màxim de deu anys d’un auditor o societat d’auditoria, el període esmentat es pot prorrogar addicionalment fins a un màxim de quatre anys, sempre que s’hagi contractat de manera simultània al mateix auditor o societat d’auditoria juntament amb un altre o altres auditors o societats d’auditoria per actuar conjuntament en aquest període addicional. ”
  • Limitació dels honoraris: Els articles 25 i 41 de la nova llei estableixen els límits en els honoraris per tal e vetllar per la independència de les firmes d’auditoria, així s’estableix el següent:

Per les empreses que no siguin EIP: l’article 25, estableix el límit de que “els honoraris meritats derivats de la prestació de serveis d’auditoria i diferents del d’auditoria a l’entitat auditada per part de l’auditor de comptes o societat d’auditoria, en els tres últims exercicis consecutius, representin més del 30 per cent del total dels ingressos anuals de l’auditor de comptes o societat d’auditoria, aquests s’han d’abstenir de realitzar l’auditoria de comptes corresponent a l’exercici següent.
El mateix límit del 30 per cent, s’estableix serveis d’auditoria i diferents del d’auditoria en els tres últims exercicis consecutius a l’entitat auditada i a les seves entitats vinculades, per part de l’auditor de comptes o de la societat d’auditoria i dels qui formen part de la xarxa.

Per les empreses que siguin EIP: l’article 41 de la llei estableix les mateixes limitacions disminuint el percentatge al 15%.

  • Serveis Incompatibles: fins a 11 serveis seran incompatibles amb els treballs d’auditoria de les EIP, destaquen entre d’altres els serveis de comptabilitat, d’auditoria interna, serveis jurídics, de disseny de procediments de control intern, de gestió de riscos relacionats amb informació financera. També seran incompatibles els serveis fiscals i de valoració excepte si no tenen efecte directe sobre els estats auditats o son de poca importància relativa.
    Determinats familiars de l’auditor tampoc poden prestar aquests serveis.
  • Transparència: Per tots els auditors s’estableix un major contingut de l’informe d’auditoria, regulat en l’article 5 de la Llei. En el cas de les EIP, s’exigeix com a novetat un informe addicional que haurà d’entregar-se al comitè d’auditoria (article 36)
  • Supervisió: S’amplien les competències de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), en especial en la valoració de l’existència de riscos sistèmics, l’anàlisi de les declaracions dels auditors, la remissió d’informació, etc. Els recursos necessaris per dur a terme aquestes funcions provindran de les taxes de l’ICAC.
  • Règim sancionador: S’introdueixen modificacions en el règim d’infraccions i sancions bàsicament en allò referit a la inclusió de nous tipus infractors com a conseqüència de les noves obligacions que s’imposen, així com de complir el mandat europeu que les sancions siguin efectives i dissuasives, així com la introducció d’algunes modificacions en la classificació dels tipus infractors i la modificació de les normes de publicitat de les sancions i de denuncia per complir els mandats continguts sobre això a la directiva europea corresponent.

Enllaç al BOE

Nueva Ley de Auditoría

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies