La plusvàlua municipal: un impost inconstitucional

El Tribunal Constitucional, en sentència de 16 de febrer del 2017, ha declarat inconstitucionals dos articles de la Llei Foral de Guipúscoa que regulen l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, la “plusvàlua municipal”, al determinar que aquest impost grava la presumpta riquesa creada en la venda d’immobles.

Veure: sentencia tribunal constitucional

Aquesta sentència és resultat de l’abundant conflictivitat judicial derivada de l’aplicació de l’impost des de l’origen de la crisi econòmica en que, en moltes ocasions, les transmissions d’immobles s’han realitzat fins i tot per sota del preu de compra, suposant una pèrdua per als venedors. Malgrat aquesta situació, i atès que la base imposable de l’Impost es determinar mitjançant  l’aplicació d’una fórmula, pretesament objectiva, basada en la variació de la valoració cadastral de l’immoble produïda entre el moment de la compra i el de venda, i el temps transcorregut entre ambdós, aquest mètode suposa sempre un increment de valor dels terreny sotmès a tributació, malgrat la pèrdua realment obtinguda pel transmitent.

La sentència del Tribunal Constitucional declara expressament la inconstitucionalitat del sistema de determinació de la base imposable, si bé la limita en aquells casos en que la transmissió no hagi suposat un benefici real, atenent a que cap impost pot anar en contra del principis constitucionals de “capacitat econòmica” (la plusvàlua municipal hauria de ser proporcional a l’increment real de valor de l’immoble que es transmet), i de “no confiscatorietat” (en cap cas el cost fiscal pot ser superior al guany o renda efectivament obtingut).

Tot i que, com hem indicat, la sentència es refereix a la normativa foral, atès que el mètode de determinació de la base imposable  és el mateix que en la normativa reguladora a nivell estatal (Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s’aprova el text refós de la Llei d’Hisendes Locals), tot fa preveure que les qüestions d’inconstitucionalitat pendents de resolució interposades davant el Tribunal contra la normativa de règim comú, s’acabin resolent en el mateix sentit.

Malgrat doncs que la sentència té un abast limitat al territori foral de Guipúscoa, i en espera de les resolucions futures, per tal d’evitar la prescripció de liquidacions de la Plusvàlua Municipal derivades de transmissions de terrenys o immobles efectuades durant els darrers quatre anys, i que s’hagin realitzat a un preu inferior al d’adquisició, és recomanable impugnar la liquidació presentada en el seu moment, sol·licitant la devolució de l’ingrés efectuat en el seu moment.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies