l’AEPD publica la seva memoria 2016 concloent que la inserció indeguda en fitxers de morositat i la contractació irregular concentren més del 65% de les sancions imposades

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va publicar el 29 de juny la Memòria 2016, en la que es recullen de forma detallada les activitats realitzades per aquesta institució, les tendències més destacades i les decisions i procediments més rellevants de l’any. Així mateix, analitza els reptes del present i futur en matèria de protecció de dades, subratllant que l’any 2016 va ser un any especialment important per tres motius:

  • L’aprovació del Reglament General de Protecció de Dades, que serà aplicable a partir del 25 de maig de 2018.
  • L’impuls i desenvolupament de les 113 actuacions recollides en el Pla Estratègic 2015-2019 de l’AEPD.
  • La sentencia del TJUE que va declarar invàlida la Decisió de Port Segur. Com a conseqüència, es va produir un important increment de les sol·licituds d’autorització basades en l’aportació de garanties contractuals, rebent-se 737 sol·licituds durant 2016 enfront de les 128 que es van registrar durant el 2015, arribant-se’n a concedir 499 l’any 2016.

Un dels primers punts que la memòria fa esment són les denuncies i reclamacions, indicant que durant l’any 2016 van tenir entrada 10.523 denúncies i reclamacions de tutela de drets. D’aquest número d’entrades, 7.935 van ser denúncies i 2.588 van ser reclamacions, podent observar que mentre les denuncies s’han reduït un 6,53% respecte l’any anterior, les reclamacions s’han incrementat un 24,30%.

Un cop explicat això, en relació a la naturalesa de les denúncies tramitades, són rellevants els casos d’inclusió indeguda en fitxers de morositat i contractació irregular que suposen un 21,5% i 11,3% de les resolucions sancionadores de l’AEPD i més del 65% de l’import global de les sanciones imposades.

Pel que fa a l’increment del número de reclamacions de tutela de drets presentades a l’AEPD, l’Agència ho justifica en la seva memòria amb la major preocupació per part dels ciutadans perquè aquells tercers que tracten la seva informació personal ho deixin de fer quan així ho sol·licitin els interessats. El dret de cancel·lació ha estat un any més el dret més reclamat, referint-se a la inclusió indeguda en fitxers de solvència gairebé el 25% de les reclamacions plantejades.

Així mateix, durant l’any 2016 l’AEPD va reprendre les inspeccions sectorials d’ofici, amb la realització del Pla d’Inspecció sectorial de sanitat, la inspecció del Sistema d’Informació de Visats i Schengen.

En segon lloc, en relació amb les infraccions declarades durant l’any anterior, l’Agència destaca l’increment en un 16,7% dels procediments de prevenció respecte al 2015 i una reducció del 21% en el número d’infraccions amb sanció econòmica. En la publicació també es fa esment al fet de que en moltes ocasions les investigacions permeten a l’AEPD advertir al denunciat en comptes d’imposar una sanció, exigint la correcció de la conducta i l’adopció de les mesures corresponents. Ara bé, també s’indica que l’import global de les sancions econòmiques, que suposa un import de 14.190.173 euros, ha pujat un 3,48% respecte al 2015.

En el cas de les Administracions Públiques, es van resoldre 56 procediments d’infracció, corresponent 23 a l’Administració Local, 20 a l’Administració Autonòmica, 10 a l’Administració General de l’Estat i 3 a altres entitats de dret públic.

Pel que fa a les sentències de l’Audiència Nacional en relació a recursos interposats contra resolucions de l’Agència, en la memòria s’indica que de les 74 sentències dictades en el 2016, un 78% van confirmar els criteris de l’AEPD.

En tercer lloc, també és interessant mencionar que es van atendre aproximadament 237.000 consultes plantejades pels ciutadans, sent els temes més consultats els relacionats amb la inscripció de fitxers, comunitats de veïns o videovigilància. Tot i això, respecte a les consultes telefòniques i presencials sobre l’exercici de drets, més de la meitat (53,34%) van ser sobre el dret de cancel·lació, a les que cal sumar un 26,56% que van sol·licitar informació específica sobre el dret a l’oblit.

En relació al Canal Jove, que és l’àrea específica de l’AEPD per a potenciar la comunicació amb els menors, pares i professors, ha atès aproximadament unes 700 consultes sent plantejades per pares, membres de la comunitat educativa, serveis socials i sanitaris.

En quart i darrer lloc, en la publicació s’indica que l’any 2016 va finalitzar amb més de 4,5 milions de fitxers inscrits en el Registre General de Protecció de Dades, apuntant que d’aquests el 96,41% van ser de titularitat privada i el 3,59%  van ser de titularitat pública.

 

Per a més informació i detall es pot consultar Memoria_AEPD_2016

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies