Manteniment de la vigència dels convenis que havien perdut la seva vigència per la limitació a un any de l’ultractivitat.

Ens els darrer mesos, els jutges s’estan inclinant a favor de sindicats i treballadors en una de les mesures de la reforma laboral que està causant més tensions: la negociació col•lectiva.

Després de l’entrada en vigor de la norma, es va establir un període màxim d’un any perquè empreses i empleats negociessin el seu conveni. En cas de no arribar a un acord, la llei permet a les empreses trencar unilateralment les converses i aplicar el conveni sectorial.

La incertesa arribava quan no existia un marc en el sector. Amb la qual cosa s’aplicava l’Estatut dels Treballadors, que és una norma de mínims. Això suposava que, si no hi havia acord, els treballadors d’una empresa podien perdre, des dels dies de lliure disposició fins a les taules salarials que estiguessin per sobre del salari mínim interprofessional.

Finalment, la justícia s’ha pronunciat sobre aquesta polèmica, i al juliol i al novembre, dues sentències de l’Audiència Nacional van decretar que l’ultraactividad dels convenis, és a dir, el temps en el qual es prorroguen les condicions d’un acord que ja ha caducat mentre es negocia un de nou, pot ser superior a un any si existeix alguna clàusula que així ho indiqui, i que així es dona en la majoria dels casos.

Ara una nova sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Basc considera en la sentència que “la instauració de les condicions mínimes previstes en l’Estatut dels Treballadors, lluny d’afavorir la consecució d’un nou conveni d’àmbit provincial, provocaria una incertesa contrària a la productivitat i a la pau social”. Per tant en cas que no existeixi un conveni sectorial superior, no s’aplica l’Estatut dels Treballadors, sinó que es prorroguen les condicions de l’últim conveni, encara que ja no estigui en vigor.

Tot i que serà finalment el Tribunal Suprem el que es pronunciï, tant l’Audiència Nacional com el TSJ de País Basc s’han decantat per protegir als treballadors i anar en contra de l’esperit amb el qual es va redactar la reforma laboral, i que tenia com a objectiu la flexibilització de la negociació col•lectiva, impedint que s’allarguessin durant diversos anys, com ha passat tradicionalment en alguns sectors o companyies.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies