Més implicacions de la nova Llei de Procediment Administratiu: El còmput dels terminis.

Tal i com ja vàrem exposar en la nostra Newsletter del mes d’octubre (Article sobre aquesta llei en l’àmbit jurídic de Faura-Casas), el passat 2 d’octubre de 2016 va entrar en vigor la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques 

Una de les principals novetats introduïda per la nova Llei, en el Capítol II del Títol II, és el nou còmput de terminis dins de l’àmbit administratiu, establint per al seu còmput les següents regles:

  • Llevat que per llei o en el dret de la Unió Europea es disposi un altre còmput, quan els terminis s’assenyalin per hores, s’entendran que aquestes són hàbils. Considerant que seran hàbils totes les hores del dia que formin part d’un dia hàbil.

El terminis expressats per hores es comptaran d’hora en hora i de minut en minut des de l’hora i minut en que tingui lloc la notificació o publicació de l’acte de que es tracti i no podran tenir una durada superior a vint-i-quatre hores, que en aquest cas s’expressarien en dies.

  • Sempre que per llei o en el dret de la Unió Europea no s’expressi un altre còmput, quan els terminis s’assenyalin per dies, s’entén que aquests són hàbils, i s’exclouen del còmput els dissabtes, els diumenges i els declarats festius.

 

Quan els terminis s’hagin assenyalat per dies naturals per declarar-ho així una llei o el  dret de la Unió Europea, s’ha de fer constar aquesta circumstància a les notificacions  corresponents

 

  • Els terminis expressats en dies es compten a partir de l’endemà del dia en què tingui lloc la notificació o publicació de l’acte de què es tracti, o des del següent a aquell en què es produeixi l’estimació o la desestimació per silenci administratiu.

 

  • Si el termini es fixa en mesos o anys, aquests es computen a partir de l’endemà d’aquell en què tingui lloc la notificació o publicació de l’acte de què es tracti, o des del següent a aquell en què es produeixi l’estimació o la desestimació per silenci administratiu.

 

El termini conclou el mateix dia en què es va produir la notificació, la publicació o el silenci administratiu el mes o l’any de venciment. Si el mes de venciment no hi ha un dia equivalent a aquell en què comença el còmput, s’entén que el termini expira l’últim dia del mes.

 

  • Quan l’últim dia del termini sigui inhàbil, s’entén prorrogat al primer dia hàbil següent.

 

  • Quan un dia sigui hàbil en el municipi o la comunitat autònoma en què resideix l’interessat, i inhàbil a la seu de l’òrgan administratiu, o al revés, es considera inhàbil en tot cas.

 

La declaració dels dissabtes com a dies inhàbils i el còmput per hores constitueix una de les principals novetats en la regulació dels  terminis en el procediment administratiu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies