Modificació del Codi de Comerç, la Llei de societats de capital i la llei d’auditoria de comptes

El BOE va publicar el dissabte, 25 de novembre, el Reial decret llei 18/2017, de 24 de novembre, pel qual es “modifiquen el Codi de Comerç, el text refós de la Llei de Sociedades de Capital aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, i la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’auditoria de comptes, en matèria de Informacion no financera i diversitat “.

Amb aquesta norma, que entra en vigor l’endemà de la publicació, es transposa a l’ordenament jurídic intern la Directiva 2014/95 / UE del Parlament Europeu i del Consell, de 22 d’octubre de 2014, per la qual es modifica la Directiva 2013 / 34 / UE pel que fa a la divulgació d’informació no financera i informació sobre diversitat per part de determinades grans empreses i determinats grups.

L’exposició de motius del RDL efectua una àmplia descripció del contingut de l’esmentada Directiva, posant l’accent en la importància que confereix la mateixa a la divulgació de la informació no financera, com poden ser els factors socials i mediambientals, amb especial atenció a les polítiques de diversitat de competències i punts de vista que apliquin al seu òrgan d’administració respecte a qüestions com l’edat, el sexe, la discapacitat, o la formació i experiència professional. En l’estat d’informació no financera que han de preparar les empreses a les quals és d’aplicació la Directiva, i per tant a les que serà d’aplicació segons la normativa espanyola modificada pel RDL, es poden incloure referències a mesures adoptades per garantir la igualtat de gènere, l’aplicació de convenis fonamentals de l’Organització Internacional del treball, les condicions de treball, el diàleg social, el respecte del dret dels treballadors a ser informats i consultats, el respecte dels drets sindicals, la salut i seguretat en el lloc de treball i el diàleg amb les comunitats locals i les mesures adoptades per garantir la protecció i el desenvolupament d’aquestes comunitats .

La modificació s’efectua en els següents termes, en quant als seus aspectes principals:

Les societats que, de conformitat amb la legislació d’auditoria de comptes, tinguin la consideració d’entitats d’interès públic i que, a més, formulin comptes consolidats hauran d’incloure en l’informe de gestió consolidat l’estat d’informació no financera consolidat que preveu la legislació, sempre que concorrin els següents requisits:

a) Que el nombre mitjà de treballadors ocupats per les societats del grup durant l’exercici sigui superior a 500.

b) Que durant dos exercicis consecutius reuneixin, a la data de tancament de cada un d’ells, almenys dues de les circumstàncies següents:

Que el total de les partides de l’actiu consolidat sigui superior a 20 milions €.
Que l’import net de la xifra anual de negocis consolidada superi els 40 milions €
Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l’exercici sigui superior a  250.

Les societats cessaran en l’obligació d’elaborar l’estat d’informació no financera si deixen de reunir, durant dos exercicis consecutius dos dels requisits de la lletra b) anterior, o quan al tancament de l’exercici el nombre mitjà de treballadors empleats no excedís de 500 .

En els dos primers exercicis socials des de la constitució d’un grup de societats, la societat dominant està obligada a elaborar l’estat d’informació no financera consolidat quan al tancament del primer exercici es compleixin, almenys, dues de les tres circumstàncies esmentades a l’apartat b), sempre que al tancament de l’exercici es compleixi a més el requisit previst a l’apartat a)

L’estat d’informació no financera consolidat inclourà la informació necessària per comprendre l’evolució, els resultats i la situació del grup, i l’impacte de la seva activitat respecte, almenys, a qüestions mediambientals i socials, així com relatives al personal, al respecte dels drets humans i a la lluita contra la corrupció i el suborn, i inclourà:

.-Una breu descripció del model de negoci del grup.

.-Una descripció de les polítiques que aplica el grup respecte a aquestes qüestions.

.-Els resultats d’aquestes polítiques.

.-Els principals riscos relacionats amb aquestes qüestions vinculats a les activitats del grup.

.-Indicadors clau de resultats no financers que siguin pertinents respecte a l’activitat empresarial concreta

 

Es modifica la redacció sobre l’Informe anual de govern corporatiu, que resta redactada de la manera següent, en quant a la informació a incloure:

“Descripció de la política de diversitat aplicada en relació amb el consell d’administració, incloent els seus objectius, les mesures adoptades, la forma en què s’han aplicat i els resultats en el període de presentació d’informes, així com les mesures que, si és el cas, hagi acordat en aquest sentit la comissió de nomenaments. La política de diversitat comprendrà qüestions com la formació i experiència professional, l’edat, la discapacitat i el gènere, que es referirà a les mesures que, si s’escau, s’hagin adoptat per procurar incloure en el consell d’administració un nombre de dones que permeti assolir una presència equilibrada de dones i homes”.

En cas de no aplicar-se una política d’aquest tipus, s’haurà d’oferir una explicació al respecte.
Les entitats petites i mitjanes, d’acord amb la definició continguda en la legislació d’auditoria de comptes, únicament estaran obligades a proporcionar informació sobre les mesures que, si s’escau, s’hagin adoptat en matèria de gènere “.

També es modifica la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’auditoria de comptes, en concret l’article 35 de la Llei, en el sentit que actualment exigeix ​​a l’auditor una opinió sobre si el contingut i presentació de l’informe de gestió és conforme amb el que requereix la normativa que sigui aplicable, i s’indicaran, si és el cas, les incorreccions materials que s’haguessin detectat.

El canvi consisteix en que, com a partir d’ara s’exigeix ​​a les entitats d’interès públic, que l’informe de gestió inclogui un estat d’informació no financera, l’opinió de l’auditor sobre l’informe de gestió no s’estén a aquest estat d’informació no financera.
En aquest supòsit, l’auditor haurà de comprovar que aquesta informació s’ha facilitat a l’informe anual de govern corporatiu incorporat a l’informe de gestió. En el cas que no fos així, ho indicarà a l’informe d’auditoria.

Les modificacions introduïdes per aquest Reial decret llei seran d’aplicació per als exercicis econòmics que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2017. Els dos exercicis computables, als efectes del que disposen els articles 49.5.b) del Codi de Comerç i 262.5.b) del text refós de la Llei de societats de capital seran el citat exercici 2017 i l’immediat anterior.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies