Modificació dels llindars de valor per a la subjecció dels contractes en la normativa comunitària per adaptar-la als llindars establerts per l’Organització Mundial del Comerç

L’arribada de l’any nou ve acompanyada de la modificació de les directives europees 2014/25/UE, 2014/24/UE, 2014/23/UE i 2009/81/CE del Parlament Europeu i el Consell, ja que des del passat dia 1 de gener han entrat en vigor els  Reglaments (UE) 2017/2364, 2017/2365, 2017/2366 i 2017/2367 que les modificaven.

La modificació d’aquestes directives suposa una harmonització en la regulació de la contractació pública d’obres i serveis, que quedaran subjectes a la normativa comunitària quan el valor estimat dels mateixos sigui igual o superior a 5.548.000 euros. També en queden subjectes els contractes de subministraments i serveis de valor igual o superior a  221.000 euros, llindar que se situa en els 135.000 quan l’òrgan de contractació no pertanyi a l’Administració General de l’Estat, els organismes autònoms o les Entitats Gestores i Serveis Comuns de la Seguretat Social.

La transposició de les normes esmentades en el dret espanyol s’ha realitzat per mitjà de l’Ordre ministerial HFP/1298/2017, de 26 de desembre, publicada al BOE el 29 de desembre de 2017 i que adapta els canvis esmentats en la normativa interna a partir del dia 1 de gener d’enguany.

L’establiment d’aquests llindars per a la regulació harmonitzada dels contractes del sector públic té el seu origen en els acords presos en el marc de l’Organització Mundial del Comerç, de la que la Unió Europea en forma part, anomenats Acords Sobre Contractació Pública (ACP). Aquests acords són de caràcter plurilateral i obliguen als membres de la OMC que mostrin la voluntat d’adherir-s’hi.

Els acords adoptats tenen caràcter de tractat internacional vinculant, de manera que la seva aplicació és directa als Estats. En el marc de la Unió Europea, doncs, l’entrada en vigor dels referits Reglaments, publicats a mitjans de desembre de l’any 2017, suposen un instrument de modificació de les respectives Directives, que operen com un instrument d’harmonització destinat a facilitar compliment normatiu per part dels òrgans adjudicadors.

Formen part dels ACP, a més dels 28 Estats membre de la UE, Armènia, Canadà, República Popular de la Xina (limitat a Hong Kong), Islàndia, Israel, Japó, Corea del Sud, Liechtenstein, Moldàvia, Montenegro, Països Baixos (per la pertinença d’Aruba), Noruega, Singapur, Suïssa, República de Xina (Taipei), Ucraïna i els Estats Units d’Amèrica. Amb aquests acords es cerca obrir als operadors econòmics dels països subscriptors la possibilitat de participar en els processos de contractació pública dels altres Estats, creant-se un mercat valorat en 1.7 bilions de dòlars anuals. Per assolir aquests objectius, els acords adoptats requereixen que els Estats signants garanteixin condicions de competència oberta, equitativa i transparent als operadors econòmics nacionals dels Estats signants, equiparant el tracte al dels operadors nacionals.

La diversitat i el volum econòmic dels estats membres dels Acords mostren la rellevància del marc normatiu, en especial si es té present que la contractació pública suposa d’un 10 a un 15% del  PIB de l’economia, oferint a les empreses d’aquests Estats garanties de poder competir amb igualtat en qualsevol  procediment d’adjudicació pública ofert per una entitat d’un Estat membre. L’establiment de llindars per a l’aplicació de les mesures té com objectiu garantir la liberalització de la contractació pública quan aquesta suposi una despesa rellevant, de manera que es gestionin de manera més eficient els recursos públics.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies