Modificacions de diversa normativa introduïdes per la nova llei d’auditoria de comptes. El nou tractament del Fons de Comerç.

La nova Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’Auditoria de Comptes entrarà en vigor el dia 17 de juny de 2016. No obstant, figuren disposicions que van entrar en vigor el 22 de juliol de 2015, dia següent de la publicació de la Llei al BOE i d’altres que entraran en vigor l’1 de gener de 2016.
La nova llei d’auditoria inclou diferents modificacions normatives, fora de l’àmbit estricte de l’auditoria de comptes, per tal d’adaptar les diverses Lleis a la normativa europea. Concretament es modifiquen les següents:

  • Codi de comerç, aprovat pel Reial decret de 22 d’agost de 1885. (Disposició final primera.)
  • Llei 24/1988, de 28 de juliol, del mercat de valors. (Disposició final segona.)
  • Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. (Disposició final tercera.)
  • Text refós de la Llei de societats de capital, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol. (Disposició final quarta.)
  • Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l’impost sobre societats. (Disposició final cinquena.)
  • Règim jurídic de la reserva per fons de comerç en els exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2016. (Disposició final tretzena.)

Entre d’altres modificacions comptables, cal destacar el nou tractament, que es dona al fons de comerç (normativa que entrarà en vigor als exercicis que comencin l’1 de gener de 2016). En aquest sentit, les principals modificacions que es produeixen són:

  • Modificació de l’article 39.4 del Codi del Comerç: “Els immobilitzats intangibles són actius de vida útil definida. Quan la vida útil d’aquests actius no es pugui calcular de manera fiable s’han d’amortitzar en un termini de deu anys, llevat que una altra disposició legal o reglamentària estableixi un termini diferent.”
  • Supressió de l’apartat 4 de l’article 273 de la Llei de Societats de de Capital que deia: “En tot cas, s’ha de dotar una reserva indisponible equivalent al fons de comerç que aparegui en l’actiu del balanç, i s’ha de destinar a aquest efecte una xifra del benefici que representi, almenys, un cinc per cent de l’import del fons de comerç esmentat. Si no hi ha benefici, o aquest és insuficient, s’han d’utilitzar reserves de lliure disposició.”.
  • Règim jurídic de la reserva per fons de comerç en els exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2016.
    En els exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2016, la reserva per fons de comerç es reclassifica a les reserves voluntàries de la societat i és disponible a partir d’aquesta data en l’import que superi el fons de comerç comptabilitzat en l’actiu del balanç.
  • Modificació de l’apartat 2 de l’article 12 de la Llei de l’impost de societats, que queda de la següent manera: “L’immobilitzat intangible s’amortitza atenent la seva vida útil. Quan aquesta no es pugui calcular de manera fiable, l’amortització és deduïble amb el límit anual màxim de la vintena part del seu import. L’amortització del fons de comerç és deduïble amb el límit anual màxim de la vintena part del seu import.”
  • Es deroga l’apartat 3 de l’article 13 de la Llei de l’impost de societats, que establia: “És deduïble el preu d’adquisició de l’actiu intangible de vida útil indefinida, inclòs el corresponent a fons de comerç, amb el límit anual màxim de la vintena part del seu import. Aquesta deducció no està condicionada a la seva imputació comptable en el compte de pèrdues i guanys. Les quantitats deduïdes minoren, a efectes fiscals, el valor de l’immobilitzat intangible corresponent.”
  • Es modifica la disposició transitòria trenta-cinquena de la Llei de l’impost de societats, que queda redactada de la següent manera: “El règim fiscal que estableix l’article 12.2 d’aquesta Llei no és aplicable als actius intangibles, inclòs el fons de comerç, adquirits en períodes impositius iniciats amb anterioritat a l’1 de gener de 2015, a entitats que formin part amb l’adquirent del mateix grup de societats segons els criteris que estableix l’article 42 del Codi de comerç, independentment de la residència i de l’obligació de formular comptes anuals consolidats.”

Enllaç al BOE:

Nova Llei d’Auditoria

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies