Nou Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques

En data 5 de setembre de 2015 sortí publicat al BOE el Reial Decret 773/2015, de 28 d’agost, pel que es modifiquen determinats preceptes del Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, aprovat pel Reial Decret 1098/2001, de 12 d’octubre.

 

Com aspectes destacables, trobem que es fa una nova redacció de l’article 67 del Reglament, modificant el sistema de determinació dels criteris de selecció del contractista, fixant d’una manera més detallada, precisa, i adaptada al Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic (en endavant, TRLCSP), els mitjans i criteris a aplicar en defecte de determinació als plecs. Així mateix, el punt 5 de l’article 11 estableix la possibilitat d’exempció de l’exigència d’acreditació de la solvència econòmica, financera i tècnica o professional pels contractes d’obres el valor estimat dels quals no excedeixi de 80.000 euros i 35.000 euros pels altres tipus de contractes.

Es modifica l’article 26 del Reglament, relatiu a la classificació empresarial dels licitadors en els contractes d’obres, redenominant les categories. Així, la nova normativa determina una escala, partint de la categoria 1 pels contractes de valor anual inferior a 150.000 euros i arribant a la categoria 6 els de valor igual o superior a 5 milions d’euros. També es reajusta com a criteri de solvència financera l’exigència de Patrimoni Net (a l’article 35) quantificant-ho en un deu per cent del valor anual dels contractes.

En relació als contractes de serveis, deixa de ser exigible la classificació, passant a ser un mitjà potestatiu d’acreditació de la solvència, d’acord amb el determinat a l’article 46 del reglament. Si bé aquest precepte manté l’estructura general de grups i subgrups, es procedeix a la reducció del número de grups i subgrups pels contractes de serveis a aquells més utilitzats pels òrgans de contractació, procedint fins i tot, a la supressió d’alguns d’ells.

El nou cos legal, als seus articles 27 i 29, amplia a 10 anys el període d’acreditació d’experiència pels contractes d’obres (establert actualment en 5 anys), i a 5 anys pels contractes de serveis (actualment establert en 3 anys). Així mateix, regula les condicions per a la consideració com a pròpia experiència la de les obres executades per les filials constituïdes a l’estranger.

Finalment, en quant al règim transitori, s’estableix que la norma serà aplicable pels expedients iniciats amb posterioritat a l’entrada en vigor de la llei (prevista pel 5 de novembre de 2015). Segons s’indica, tots aquells expedients publicats (o bé aprovats els plecs, ens procediments negociats sense publicitat) amb anterioritat a l’entrada en vigor del reglament, es regiran per la normativa anterior.

La modificació del reglament respon a una voluntat d’adaptar la normativa de desenvolupament de la contractació pública al Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic alhora que facilitar la concurrència en la contractació administrativa al flexibilitzar els criteris de solvència, permetent així l’accés a petites empreses a les que fins ara els resultava impossible complir amb la solvència exigida al procediments de contractació pública.

Accedeix al document complet:

Nou Reglament

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies