Quan s’ha de reconeixer un actiu contingent al balanç ?

En el  darrer BOICAC,  (nº 108), s’ha publicat una consulta  sobre el tractament comptable d’una indemnització rebuda en un procés judicial arrel d’una sentencia dictada en primera instancia i que ha estat recorreguda per la part demandada.

La consulta ens aclareix els següents punts:

  • La interposició d’una demanda en un procediment judicial i la corresponent expectativa de que el litigi conclogui amb el reconeixement d’una indemnització a favor de la part demandant, en el cas que sigui probable la entrada de fruit econòmic, origina un actiu contingent. Ara be, els actius contingents NO ES RECONEIXEN AL BALANÇ, tal i com es regula al PGC.
  • Quan es coneix la sentencia dictada en primera instancia però s’interposa un recurs i, per tant, encara no es ferma, la incertesa s’atenua però no desapareix. Per tant, la empresa ha de seguir qualificant l’actiu com a contingent i seguirà informant a la memòria.
  • Si la demandant sol·licita la execució de la sentencia i la execució consisteix en un dipòsit en un compte restringit de l’òrgan judicial, aquesta circumstancia tampoc origina cap  reconeixement d’actiu.
  • Per contra, si la demandant rep l’import acordat i te llibertat de disposició sobre l’efectiu, en aquest cas sí que es registrarà l’actiu i l’ingrés corresponent.
  • Ara bé, en aquest moment, donat que hi ha la interposició d’un recurs, es genera una nova incertesa sobre la obligació de reintegrar les quantitats rebudes.
  • S’ha d’analitzar si existeix o no una obligació present.
  • Si es considera probable que la sentència en segona instància sigui desfavorable a la empresa, llavors existeix una obligació i, en conseqüència, s’ha de reconèixer la provisió.
  • En definitiva, l’existència d’un procediment judicial en curs no és motiu suficient pel reconeixement del passiu. Per tal de reconèixer la provisió ha d’esser més possible que hi hagi una obligació que no el contrari.

 

Per últim, la consulta ens recorda que, sempre, en la memòria s’ha d’incloure tota la informació significativa sobre aquests fets, per tal que els usuaris puguin analitzar la raonabilitat dels judicis realitzats per l’empresa.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies