Contingut i novetats de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

El passat 2 d’octubre, es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector públic, que entrarà en vigor a l’any de la seva publicació, a excepció dels preceptes indicats en la disposició final divuitena.

En el preàmbul de la Llei s’estableixen els seus objectius:

  • Dotar al nostre sistema legal d’una norma comprensiva del règim jurídic de les administracions públiques, regulant el funcionament intern de cada Administració i de les relacions entre elles.
  • Impulsar mesures per racionalitzar l’actuació administrativa, millorar l’eficiència en l’ús dels recursos públics i augmentar la seva productivitat.
  • Establir tant la legislació bàsica sobre règim jurídic administratiu, aplicable a totes les administracions públiques, com el règim jurídic específic de l’Administració General de l’Estat, tant de l’Administració institucional com de l’Administració perifèrica.
  • Regular sistemàticament les relacions internes entre les Administracions, establint els principis generals d’actuació i les tècniques de relació entre els diferents subjectes públics.

De les novetats introduïdes per la Llei que també resulten d’aplicació també al Sector Públic Autonòmic i Local, destaquem aquelles que considerem més rellevants:

  • Convenis

Es defineixen els convenis com aquells acords amb efectes jurídics adoptats per les Administracions Públiques, els organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents o les Universitats públiques entre sí o amb subjectes de dret privat per a un fi comú, sense que això pugui suposar la cessió de la titularitat de la competència.

La Llei precisa que els convenis no podran tenir per objecte prestacions pròpies dels contractes. En aquest cas, la seva naturalesa i règim jurídic s’ha d’ajustar al que preveu la legislació de contractes del sector públic.

Es regula el contingut mínim dels convenis i els tràmits preceptius per a la seva subscripció i els efectes dels mateixos.

Convé remarcar l’obligació de remetre electrònicament, dins dels tres mesos següents a la subscripció, qualsevol conveni del qual els compromisos econòmics assumits superin els 600.000 euros, al Tribunal de Comptes o òrgan extern de fiscalització de la Comunitat Autònoma, segons correspongui. Igualment s’han de comunicar les modificacions, pròrrogues o variacions de terminis, alteració dels imports dels compromisos econòmics assumits i l’extinció dels convenis indicats.

  • Règim d’adscripció de les fundacions

Els estatuts de cada fundació determinaran l’Administració Pública a la qual està adscrita a cada exercici pressupostari i per tot aquest període. D’acord amb els següents criteris, ordenats per prioritat en la seva aplicació, referits a la situació en el primer dia de l’exercici pressupostari, la fundació quedarà adscrita a l’Administració Pública que:

a) Disposi de majoria de patrons.
b) Té facultats per nomenar o destituir la majoria dels membres dels òrgans executius.
c) Tingui facultats per nomenar o destituir la majoria dels membres del personal directiu.
d) Tingui facultats per nomenar o destituir la majoria dels membres del patronat.
e) Financi en més d’un cinquanta per cent, si no, en major mesura l’activitat desenvolupada per la fundació, tenint en compte tant l’aportació del fons patrimonial com el finançament concedit cada any.
f) Ostenti el major percentatge de participació en el fons patrimonial.

Cal ressaltar que el canvi d’adscripció a una Administració Pública, qualsevol que sigui la causa, comportarà la modificació dels estatuts que s’haurà de realitzar en un termini no superior a tres mesos, comptats des de l’inici de l’exercici pressupostari següent a aquell en què es va produir el canvi d’adscripció.

  • Principis generals d’actuació del sector públic

S’obliga a totes les administracions a disposar d’un sistema de supervisió contínua de les seves entitats dependents, que comporti la formulació periòdica de propostes de transformació, manteniment o extinció.

  • Inventari d’entitats del sector públic

La Llei estableix que l’Inventari d’Entitats del Sector Públic contindrà, almenys, informació actualitzada sobre la naturalesa jurídica, finalitat, fonts de finançament, estructura de domini, si escau, la condició de mitjà propi, règims de comptabilitat, pressupostari i de control així com la classificació en termes de comptabilitat nacional, de cadascuna de les entitats integrants del sector públic institucional.

La integració i gestió de l’esmentat Inventari i la seva publicació dependrà de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat. La captació i el tractament de la informació enviada per les Comunitats Autònomes i les Entitats locals per a la formació i manteniment de l’inventari dependran de la Secretaria General de Coordinació Autonòmica i Local.

  • Modificació del Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, aprovat per Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre

La Llei modifica els articles 60 i 61 relatius a la capacitat per a contractar amb l’administració i la competència i procediment per apreciar aquesta capacitat. Així mateix, introdueix un article 61 bis que regula els efectes de la prohibició de contractar.

S’afegeix el punt 3 a l’article 150, relatiu als criteris d’adjudicació, establint que quan en els contractes de concessió d’obra pública o gestió de serveis públics es prevegi la possibilitat que s’efectuïn aportacions públiques a la construcció o explotació així com qualsevol tipus de garanties, avals o un altre tipus d’ajudes a l’empresa, en tot cas figurarà com un criteri d’adjudicació avaluable de forma automàtica la quantia de la reducció que ofereixin els licitadors sobre les aportacions previstes en l’expedient de contractació.

Així mateix, pel que fa també als contractes de concessió d’obra pública i explotació, es modifiquen els articles 254 i 256, relatius a la contribució al finançament d’aquests contractes per part de l’administració; l’article 261, relatiu a la hipoteca de les concessions i pignoració de drets, i els articles 271 i 288 relatius a la resolució d’aquests contractes i la nova licitació dels mateixos com a conseqüència de la resolució.

Pel que fa a la Disposició derogatòria de la Llei, destaquem la derogació de l’article 87 de la Llei de 7/85, de 2 d’abril, de Bases de règim local, i de l’article 110 del Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local. Aquests articles es refereixen a la facultat per constituir consorcis per part de les Entitats Locals amb altres Administracions Públiques o amb entitats privades sense ànim de lucre que persegueixin finalitats d’interès públic.

Enllaç:

Llei 40/2015

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies