Dictamen conjunt sobre Internet de les coses.

Les Autoritats europees de protecció de dades, liderades per l’Agencia Española de Protección de Datos i la CNIL francesa, aprovaren a finals de setembre el primer Dictamen conjunt sobre internet de les coses.

En el document, s’acullen amb satisfacció les perspectives de beneficis econòmics i socials que pot suposar aquesta tecnologia, alhora que s’identifica i alerta dels riscos que aquests productes i serveis emergents puguin plantejar per a la privacitat de les persones, definint un marc de responsabilitats.

El Dictamen remarca les obligacions en matèria de protecció de dades dels diversos actors que participen en l’internet de les coses i es fa memòria dels drets que emparen els ciutadans en tot moment. Lluny de ser un treball teòric, s’il•lustra amb un conjunt de recomanacions pràctiques que van adreçades als grups involucrats en el desenvolupament d’aquesta tecnologia (fabricants, desenvolupadors d’aplicacions i gestors de xarxes socials, així com usuaris que utilitzin aquests equips connectats), amb la finalitat que els responsables acompleixin amb la legislació de protecció de dades. D’aquesta manera, els projectes que satisfacin aquestes expectatives, poden tenir una forta avantatge competitiva.

S’exposen també pautes d’utilitat en el desenvolupament d’estàndards tecnològics en l’internet de les coses, per tal d’identificar riscs d’aquesta tecnologia si no s’orienta amb un enfocament ètic i respectuós.

A grans trets, el Dictamen ofereix patrons de comportament i perfils en 3 escenaris: la tecnologia denominada wearable computing (per a portar posada), els dispositius capaços d’enregistrar informació relacionada amb l’activitat física de les persones i la domòtica.

Recordar que malgrat que els diversos objectes que conformen l’internet de les coses recullin trossos aïllats d’informació, les dades recollides a través de múltiples fonts i analitzades d’una altra forma o amb conjunció amb altres poden arribar a proporcionar aspectes específics d’hàbits, comportaments i preferències, configurant autèntics patrons de la vida de les persones.

  • Les Autoritats alerten de que l’usuari pot perdre el control sobre la difusió de les seves dades, en funció de si la recollida i el tractament de les mateixes es realitza o no de forma transparent.
  • De fet, el Dictamen adverteix que, en el cas que aquesta vigilància potencial arribés a produir-se, podria condicionar-se la forma en la què les persones es comporten en la vida real.

Més informació a:

http://www.agpd.es/portalwebAGPD/revista_prensa/revista_prensa/2014/notas_prensa/common/sep_14/140924_NP_AEPD_Dictamen_IoT.pdf

http://www.cnil.fr/linstitution/actualite/article/article/communique-g29-avis-sur-linternet-des-objets/

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/opinion-recommendation/files/2014/wp223_en.pdf

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies