Avantprojecte de Llei de Secrets Empresarials

El Ministeri de Justícia acaba d’obrir a tràmit d’informació pública del nou Avantprojecte de Llei de Secrets Empresarials que suposa la transposició a l’ordenament jurídic intern de la Directiva (UE) 2016/943, relativa a la protecció dels coneixements tècnics i la informació empresarial no divulgats (secrets empresarials) contra la seva obtenció, utilització i revelació il·lícites, aprovada pel Parlament i el Consell Europeu el 8 de juny de 2016.

El text busca protegir a les empreses de pràctiques deslleials que persegueixen l’apropiació indeguda de secrets empresarials, a través del robatori, la còpia no autoritzada, l’espionatge econòmic o l’incompliment dels requisits de confidencialitat. La informació que es protegeix comprèn no només coneixements tècnics, sinó també dades empresarials relatives a clients i proveïdors, plans comercials i estudis o estratègies de mercat.

Fins ara, la regulació dels secrets empresarials estava breument prevista a l’article 13, relatiu a la “violació de secrets”, de la Llei 3/1991, de 10 de gener, de Competència Deslleial, la qual quedarà modificada remetent-se a la nova legislació sobre protecció de secrets empresarials.

La Llei s’estructurarà en quatre capítols, una disposició transitòria i quatre disposicions finals. En el Capítol I del text es disposa que l’objecte és la protecció dels secrets empresarials, entesos com qualsevol informació relativa a qualsevol àmbit de l’empresa, que sigui secreta, tingui valor empresarial i hagi estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per mantenir-la en secret.

El Capítol II contempla, per una banda, les vies lícites per a l’obtenció, utilització i revelació de secrets empresarials i, per altra, les conductes que constitueixen una violació de secrets empresarials. Una novetat important que preveu aquest capítol és la protecció a les anomenades “mercaderies infractores” definides com aquells productes i serveis que s’hagin beneficiat de manera significativa de secrets empresarials obtinguts, utilitzats o revelats de manera il·lícita.

El Capítol III regula les accions de defensa dels secrets empresarials, fent especial esment a la indemnització de danys i perjudicis que inclou tant el seu contingut econòmic com el seu càlcul i liquidació. Pel que fa al Capítol IV i últim de la llei relatiu a la jurisdicció i normes processals, cal destacar la incorporació expressa de mesures cautelars que podran adoptar qui hagin exercit accions civils de defensa de secrets empresarials o qui vagin a fer-ho, entre elles la retenció i dipòsit de mercaderies infractores i l’embargament preventiu de béns.

Els legitimats per iniciar les accions que preveu el text serà el titular del secret empresarial, qui posseeixi una llicència exclusiva d’explotació, o qui no tenint-la en exclusiva, estigui autoritzat per iniciar l’acció. Pel que fa a la competència territorial per conèixer de les accions previstes en aquesta norma serà el Jutjat Mercantil corresponent al domicili del demandat o, a elecció del demandant, el de la província on s’hagués realitzat la infracció o produït els seus efectes.

El text que es troba en fase d’avantprojecte serà posteriorment enviat a les Corts, convertit en projecte de Llei, iniciant-se així, la seva tramitació parlamentària. Una vegada aprovada, està prevista l’entrada en vigor al cap de vint dies de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies