El TIPS, un sistema de pagaments amb transferències immediates que funcionarà a partir del dia 21 de novembre

L’entrada en vigor de la zona única de pagaments en euros, SEPA per les seves sigles en anglès (Single European Payments Area), va suposar fa uns anys un gran avanç per a la realització de transferències electròniques internacionals, amb l’establiment d’igualtat de condicions per a tots els països de la UE i simplificació de tràmits i terminis.

Ara, el Banc Central Europeu pretén donar un pas més amb un servei paneuropeu de liquidació de pagaments instantani, que anomena TIPS (Target Instant Payment Settlement).

Els seus avantatges semblen molt clares, tant per als ciutadans a nivell particular com per a l’economia en general. Per als usuaris del sistema, s’eliminen els condicionants d’horaris i es permet realitzar una operació des de qualsevol lloc i per qualsevol canal disponible. L’agilitat en la transferència de fons, amb més velocitat en la circulació dels diners, ajudarà a millorar la liquiditat a disposició dels agents econòmics i, en definitiva, a una major eficàcia en la gestió del capital circulant.

El dia 21 de novembre va començar a activar-se aquestes transferències immediates, que pretenen que els diners estiguin en el compte a la qual se li ha remès en només 10 segons, davant les 24 hores de mitjana que triga en l’actualitat aquesta operació, encara que en algunes ocasions pot arribar a demorar-fins i tot quatre dies.

L’èxit d’aquesta autopista de pagament dependrà del nombre de proveïdors de plataformes que s’adhereixin a ella. Des del Consell Europeu de Pagaments (EPC), fòrum de discussió de les diverses eines de pagaments existents amb les que es realitzen operacions superiors als 39.000 milions només a Europa, s’insta a totes les entitats financeres a què participen, almenys, com receptors. De moment, pràcticament totes les entitats financeres espanyoles s’han adherit a aquesta iniciativa (uns 150 bancs, en els quals s’inclouen les cooperatives de crèdit).

A Europa seran en total 585 entitats financeres corresponents a vuit països: Espanya, Alemanya, Itàlia, Àustria, Estònia, Letònia, Holanda, Finlàndia i Lituània. Tot i que en algun país la incorporació serà esglaonada.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies