Entrada en vigor de les Directives Europees de Contractació Pública 2014/24/UE i 2014/23/UE de 26 de febrer de 2014.

El proppassat 18 d’abril de 2016, entraren en vigor les noves directives de Contractació Pública amb efecte directe sobre l’Estat Espanyol. Hem comentat en alguna ocasió les novetats aquestes directives de manera que en el present document volem incorporar les novetats sobre la matèria.

Tenint present que a data de la present nota informativa, no existeix normativa interna que hagi incorporat les modificacions efectuades per aquestes directives, considerem imprescindible conèixer les interpretacions efectuades pels òrgans consultius, a fi de clarificar un aspecte encara no regulat al nostre ordenament jurídic. Així doncs, el nostre objectiu en aquest post és proporcionar les referències de les recomanacions i informes efectuats per les Juntes Consultives de Contractació, tant en l’àmbit de l’Estat Espanyol com en l’àmbit català.

D’una banda, en data 1 de març de 2016, els Tribunals Administratius de Contractació Pública van elaborar un document de treball en el que s’estableixen els efectes jurídics d’aquesta transposició directa de la normativa europea, detallant en els seus annexes I i II les modificacions (o no, en aquells casos en que el TRLCSP és més rigorós i per tant no hi ha modificació) existents per a cadascun dels articles de les directives. L’annex I ho fa respecte la directiva 2014/24/UE de contractació pública i l’annex II en relació a la directiva 2014/23/UE de concessions.

Així mateix, la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de l’Estat va dictar Recomanació en data 15 de març de 2016, publicada al BOE de 17 de març. En aquest cas, l’òrgan consultiu detalla les modificacions que implica l’entrada en vigor de les normes segons el tipus contractual a aplicar. En una lectura del document s’aprecia que, si bé la interpretació del dret nacional ha d’efectuar-se d’acord amb les citades directives, en el decurs del document es refereix, de manera exclusiva, a aquells contractes que es trobin Subjectes a Regulació Harmonitzada per raó de la seva quantia.

Finalment, l’Informe 1/2016, de 6 d’abril de 2016 emès per la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de Catalunya, orienta als òrgans de contractació sobre aquelles disposicions que no necessiten transposició per ser d’aplicació directa i els articles que necessiten de transposició per part dels estats membres. El document detalla de la mateixa manera que el document de treball dels Tribunals Administratius de Contractació Pública, article per article, i comentant aquells aspectes que suposen novetat respecte la normativa vigent en el dret intern.

En una primera lectura de tots els documents indicats es podrà comprovar que en alguns casos, no coincideix el punt de vista de un i altre òrgan consultiu, de manera que considerem que ens trobarem en un estat d’incertesa fins que l’Estat Espanyol adapti la normativa de Contractació Pública a aquestes noves disposicions europees.

Per a més informació, consulteu:

Document de Treball dels Tribunals Administratius de Contractació Pública:

http://www.obcp.es/index.php/mod.documentos/mem.descargar/fichero.documentos_Documento_final__ESTUDIO_aplicacion_directa_de_las_Directivas_b43ec509%232E%23pdf/chk.a1819767e7f5371f26dd16ff0f1edcf3

Recomanació Junta Consultiva de Contractació Administrativa de l’Estat de 16 de març de 2016:

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2016-2700

Informe 1/2016, de 6 d’abril de 2016, de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de Catalunya:

http://www10.gencat.net/ecofin_jcca/idr/docs/Informe%201-2016-CP-cast.pdf

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies