L’AEPD sanciona google per vulnerar drets dels ciutadans.

El 19 de desembre de 2013 l’Agència Espanyola Protecció de Dades (en endavant AEPD) va emetre resolució per la qual es posa fi al procediment sancionador a l’empresa Google, decretant una sanció de 900.000 euros per tres infraccions greus de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), i requerint a la companyia a adoptar les mesures que siguin necessàries per al compliment de les exigències legals determinades a l’esmentada norma.

El procediment s’inicià arrel d’una modificació de Google respecte la seva política de privacitat i condicions d’us, efectuada al mes de març de 2012. En aquesta modificació, la companyia va establir un model de tractament de dades transversal, donant la possibilitat de que les dades facilitades per a un servei, fossin utilitzades per altres finalitats.

Davant aquesta situació, el Grup d’Autoritats Europees de Protecció de Dades (GT29) va iniciar una investigació coordinada per l’ens francès de protecció de dades (CNIL), on es va concloure que la nova política de Google era incompatible amb la legislació europea en aquesta matèria. La resolució efectuada per part de l’Agència Espanyola és la primera decisió recaiguda a la companyia, estant actualment oberts els procediments dels altres estats denunciants.

L’AEPD determina que l’empresa Google recull i tracta informació personal de manera il•legítima, bé sigui d’usuaris que es troben autenticats, és a dir, aquells que es troben donats d’alta al seu servei, com d’usuaris no autenticats. Així mateix, la situació també es dóna amb usuaris passius, que no han sol•licitat cap servei a l’empresa però que accedeixen a pàgines que inclouen elements gestionats per Google sense especificar-ho.

L’AEPD ha pogut verificar que prop d’un centenar de serveis que Google ofereix a Espanya incorporen la recopilació de dades sense establir informació completa sobre les dades que es recullen i sense determinar quina és la finalitat de la recollida i l’ús que se’n farà d’aquestes dades.Conseqüentment, la recopilació s’efectua sense un vàlid consentiment informat. Establint alguns exemples, l’AEPD comenta que no s’informa de manera clara als usuaris de Gmail que tant els correus com els arxius annexes es filtren per tal d’inserir publicitat.

Un altre aspecte comentat és el relatiu a l’ús de les dades per a finalitats diferents de les que van originar la recollida.La LOPD estableix específicament que les dades es recullen amb una finalitat i prohibeix l’ús d’aquestes per altres finalitats sense que existeixi consentiment específic del titular. Segons es comenta a la resolució, Google combina dades rebudes per diferents serveis, aglutinant informació que excedeix àmpliament de les expectatives de l’usuari mig, que com diu la resolució “no és conscient del caràcter massiu i transversal del tractament de les seves dades. Amb aquesta actitud, Google es serveix d’una tecnologia sofisticada que supera la capacitat de la majoria d’usuaris per prendre decisions conscients sobre l’ús de la seva informació personal, pel que, a la pràctica, perden el control sobre la mateixa”.

Així mateix, la resolució determina que la companyia emmagatzema i conserva les dades dels usuaris indefinidament, fet que constitueix un tractament il•lícit ja que contravé les exigències de la LOPD, doncs, segons la norma, les dades s’han de cancel•lar quan deixin de ser necessàries per a la finalitat que va determinar la seva recollida.

Finalment, la AEPD estableix que Google obstaculitza, i en alguns casos impedeix l’exercici dels drets ARCO (accés, rectificació, cancel•lació i oposició), ja que els ciutadans han de visitar vàries webs, que a vegades no estan disponibles per a tots els tipus d’usuaris i que incorporen una denominació imprecisa que no sempre fa referència al seu objecte.

La resposta de Google no s’ha fet esperar i comenten que durant tot el procés de incoació han estat involucrats amb l’AEPD, per tal d’explicar la seva política de privacitat i determinar com crear processos fàcils i efectius. Així mateix comenten que llegiran amb atenció l’informe de l’AEPD i prendran les decisions que considerin respecte les següents passes a donar.

Més informació a:

AEPD

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies