La qualificació dels rendiments obtinguts pels socis d’entitats mercantils amb la reforma fiscal.

La publicació de la nova Llei 26/2014 de l’IRPF, i concretament el darrer paràgraf de l’article 27.1, ha intentat aclarir una temàtica que era fruit de controvèrsia i de diverses interpretacions en els darrers anys. Des de l’1 de gener de 2015, dia en què entra en vigor la reforma fiscal, es consideraran ingressos d’activitats econòmiques (activitats professionals), en lloc d’ingressos de treball, els rendiment obtinguts pels serveis prestats pels socis treballadors de les seves societats, sempre que es compleixin aquestes dues condicions:

  • Que realitzin activitats qualificades com a professionals per l’Agència Tributària (aquestes activitats són les incloses en la secció segona de les tarifes de l’IAE).
  • Estar inclosos en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) o una mutualitat alternativa.

La redacció de la llei no deixava del tot clar a qui s’aplicava aquesta norma o si existia diferència en funció de l’activitat desenvolupada per la societat.

Doncs bé, el dia 13 d’abril, la Direcció General de Tributs va emetre dues consultes tributàries vinculants aclarint aquest tema tant controvertit.

Les consultes vinculants 1147-15 i 1148-15, venen a donar sortida als diferents plantejaments i dubtes que han anant sortint, i conclouen amb el següent:

a)    el soci que treballi per la seva companyia haurà de declarar la seva tributació com a rendiments d’activitats econòmiques quan estigui donat d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), presti un servei professional a la companyia i, aquesta, ofereixi així mateix serveis professionals a tercers. Seria el cas, per exemple, d’un soci d’un despatx d’advocats; la retribució ha de declarar-se com una activitat professional. En canvi, un arquitecte que sigui soci d’una constructora a la qual presta serveis podrà imputar els seus ingressos com a rendiments del treball, és a dir, com si fos un assalariat. Això és així perquè, en aquest cas, la constructora exerceix una activitat empresarial i no professional.

Un altre dels temes controvertits,  que va tornar a ser discutit a ran de la reforma fiscal de novembre de 2014 era, si una vegada qualificat el rendiment com d’activitat econòmica, això hauria d’estar subjecte a l’Impost sobre el Valor Afegit o no, és a dir, si el professional havia d’emetre factures amb IVA o no.

Les consultes vinculants vénen a donar sortida a aquesta situació, i indiquen que si la titularitat dels actius principals per desenvolupar l’activitat estan en la societat, en principi el professional prestarà els seus serveis no subjectes a l’IVA. I si la titularitat d’aquests actius està en el soci, en principi estaria subjecte a l’IVA.

Tot i això,  en aquest darrer cas s’haurà d’analitzar als indicis de les condicions acordades entre soci i societat:

  • si el soci queda sotmès als criteris organitzatius de la societat (és a dir, a la submissió d’un horari i unes condicions per part del soci/treballador),
  • si la remuneració està significativament lligada o no a resultats,
  • i si la responsabilitat assumida en front de tercers és del soci o de la societat.

En cas que el soci/treballador estigui sotmès a criteris organitzatius, rebi un salari no lligat a resultats i la societat sigui plenament responsable en front a tercers, els serveis prestats pel soci treballador es qualificarien com rendiments del treball i no subjectes a l’Impost sobre el Valor Afegit.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies