La nova Llei de Transparència.

El passat 10 de desembre va ser publicada la Llei 19/2013 de transparència accés a la informació pública i bon govern.

Amb aquesta Llei es pretén aconseguir un triple objectiu, incrementar la transparència en l’activitat pública, garantir l’accés a la informació, i establir les obligacions de bon govern dels responsables públics així com les conseqüències derivades del seu incompliment.

La llei s’articula en tres títols, el primer tracta sobre la transparència de l’activitat pública, i és d’aplicació a pràcticament la totalitat del sector públic, tant a l’administració general de l’Estat, les Comunitats autònomes i l’Administració Local, com a altres ens del sector públic, com les entitats gestores de la seguretat social i mútues d’accidents, organismes autònoms i entitats de dret públic vinculades a l’Administració, incloses les universitats, la casa del Rei, el Congrés i el Senat, el Tribunal de Comptes, etc.

També s’inclou en l’àmbit d’aplicació a les societats mercantils, fundacions i associacions, dependents d’una administració pública, als partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials, i les entitats privades que rebin ajudes per import superior als 100.000 euros o aquestes superin el 40% dels seus ingressos. Per últim s’estableix l’obligació de subministrar determinada informació a les entitats que prestin serveis públics o adjudicataris de contractes públics, d’acord amb el que s’estableixi en els mateixos.

La informació que la llei regula com objecte de publicitat activa, es cataloga en tres categories:

– Informació institucional, organitzativa i de planificació.
– Informació de rellevància jurídica.
– Informació econòmica, pressupostària, i estadística.

Aquesta última abastarà, entre d’altres, a la informació sobre la totalitat dels contractes formalitzats i convenis subscrits, les retribucions d’alts càrrecs, els comptes anuals i els informes d’auditoria i fiscalitzacions realitzades, i a les subvencions i ajudes concedides.

El títol segon de la Llei està dedicat al bon govern, definint els principals generals, i establint les infraccions i sancions en cas d’incompliment. Cal destacar el ventall establert en les infraccions previstes en l’àmbit de gestió econòmic pressupostària, i que a títol d’exemple inclou aspectes com comprometre despeses sense crèdit suficient, l’omissió del tràmit de fiscalització prèvia o l’incompliment de les obligacions en quant a publicació d’informació.

Per últim el títol tercer de la Llei defineix la nova figura del Consell de Transparència i Bon Govern, la seva composició i funcions, que haurà d’estar en funcionament en el termini d’un any.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies