Les menors d’entre 16 i 17 anys i les dones amb capacitat modificada judicialment necessitaran del consentiment dels seus progenitors per poder avortar.

El passat 22 de setembre es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (núm. 227) la Llei orgànica 11/2015, de 21 de setembre, per reforçar la protecció de les menors i dones amb capacitat modificada judicialment en la interrupció voluntària de l’embaràs.

Aquesta modificació comporta que a partir de la seva entrada en vigor, és a dir el 23 de setembre d’enguany, les menors d’entre 16 i 17 anys i les dones en situació d’incapacitat legal que arrel de l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual, reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs tenien la possibilitat d’avortar lliurement (al equiparar-les al règim legal de les dones majors d’edat establert al Codi Civil) ja no ho podran decidir per si soles, atès que necessitaran del consentiment exprés dels seus progenitors o tutors legals.

Sens perjudici de les corresponents competències autonòmiques, el marc d’aplicació aquesta Llei afecta a tot el territori de l’Estat Espanyol.
En l’exposició de motius de la Llei es defensa aquesta modificació en el sentit que no només s’està vetllant per la protecció de la menor, sinó que a més la citada Llei 2/2010 impedia als progenitors el desenvolupament íntegre dels seus deures i facultats en l’exercici de la pàtria potestat, interpretació no exempta de polèmica.
A nivell estrictament legal comporta dos canvis:

  • Suprimeix l’apartat quart de l’article 13 de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual, reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, deixant-lo sense contingut.
  • Modifica l’apartat cinquè de l’article 9 de la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, quedant redactat de la següent manera:

<< 5. La práctica de ensayos clínicos y la práctica de técnicas de reproducción humana asistida se rigen por lo establecido con carácter general sobre la mayoría de edad y por las disposiciones especiales de aplicación.
Para la interrupción voluntaria del embarazo de menores de edad o personas con capacidad modificada judicialmente será preciso, además de su manifestación de voluntad, el consentimiento expreso de sus representantes legales. En este caso, los conflictos que surjan en cuanto a la prestación del consentimiento por parte de los representantes legales, se resolverán de conformidad con lo dispuesto en el Código Civil. >>

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies