Llei 25/2013 de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic.

En el BOE del passat 28 de desembre de 2013 es va publicar la Llei 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic, sota l’ideari de reduir la morositat de les administracions púbiques, i que serà d’aplicació a les factures emeses pels proveïdors de béns i serveis a les Administracions Públiques (d’acord a la definició que en fa l’article 3.2 del Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic), així com les mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social.

Aquest nou cos legal versa sobre tres vessants:

  • Crear un registre comptable de factures.
  • Regular el procediment per a la tramitació de les factures a les Administracions públiques i les seves actuacions de seguiment.
  •   Impulsar l’ús de la factura electrònica.

Aquestes actuacions han de suposar reduir la necessitat de finançament de la pròpia administració -amb una millora del control de la despesa pública- i evitar possibles conseqüències negatives sobre l’ocupació. Els dos primers punts -en tant que es crea un registre comptable de factures i la regulació d’un nou procediment de tramitació de factures- suposa elevar el control cap a l’administració pública, agilitzar el pagament al proveïdor, i l’enfortiment dels òrgans de control intern.

Com a mesures d’impuls de la factura electrònica, s’imposa al proveïdor l’obligació de presentar la factura davant d’un registre administratiu en el termini de 30 dies des de la data de lliurament efectiu de les mercaderies o la prestació de serveis, es reconeix el drets dels proveïdors a presentar la factura electrònica i concreta les entitats que estan obligades a fer-ne ús, obligacions previstes i exigibles a partir del 15 de gener de 2015. No obstant, reglamentàriament, les Administracions Públiques podran excloure d’aquesta obligació aquelles factures que no superin els 5.000 euros.

En quant a les característiques que haurà de tenir la factura electrònica, es determinarà per Ordre Ministerial i mentre no s’aprovi aquest desenvolupament les factures electròniques han de tenir el format Facturae, versió 3.2 i signatura electrònica XAdES.

El marc legal també va dirigit cap a una especial protecció i seguretat del proveïdor: la norma obliga a les Administracions Públiques a crear un punt general d’entrada de factures electròniques, podent les Entitats Locals adherir-se al punt general d’entrada de la seva Diputació, Comunitat Autònoma o Estat. Aquest punt general d’entrada de factures haurà de proporcionar un justificant de recepció amb acreditació de la data i hora de presentació i el presentador de la factura podrà consultar l’estat de la seva tramitació.

En relació al procediment de tramitació, s’estableix que les factures hauran d’identificar els òrgans administratius als quals s’adreci. Per la seva banda, l’òrgan que tingui atribuïda la funció de comptabilitat de l’administració pública haurà d’anotar la factura en el registre comptable de factures i assignar un codi d’identificació. Reconeguda l’obligació corresponent, en la tramitació comptable de proposta o ordenament de pagament cal indicar els codis d’identificació assignats a aquestes factures.

D’altra banda, l’òrgan indicat anteriorment haurà d’elaborar, amb caràcter trimestral, un informe amb la relació de factures, respecte les quals hagin transcorregut mes de tres mesos des de que van ser anotades en el registre de factures i no s’hagi realitzat el reconeixement de l’obligació.

Com a mecanisme de control, s’encomana a l’òrgan de control intern de les entitats locals l’elaboració d’un informe anual sobre el compliment de la normativa en matèria de morositat, i la seva elevació al Ple.

Finalment, i com a darrer element, és modifica la Llei 56/2007, de 28 de desembre, de mesures d’impuls de la societat de la informació; mitjançant la Disposició final segona, amb especial rellevància cap la factura electrònica del sector privat. La Llei imposa sancions per a les empresa que restin obligades remetre factures electròniques i no ofereixin als seus usuaris la possibilitat de rebre-les o consultar-les: sancions de fins a 10.000 euros.

Podeu consultar el contingut íntegre de la Llei a l’enllaç:

Text de la Llei

Article preparat per Victòria Pitton i Eduard Puig.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies