Modificació de la Llei de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

El passat dimarts 10 de desembre es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

L’objecte d’aquesta llei és, en essència, ampliar i reforçar la transparència de l’activitat pública, regular i garantir el dret d’accés a la informació pública i establir les obligacions de bon govern que hauran de complir els responsables públics així com les conseqüències jurídiques derivades del seu incompliment.

D’entre les noves mesures que s’estableixen trobem la disposició sisena, la qual modifica la vigent Llei 10/2010, de 28 d’abril, de prevenció de blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme.

A continuació esmentem algunes de les principals noves mesures:

  • S’estableixen per aquelles operacions ocasionals que no excedeixin d’un llindar quantitatiu, la no obligació a aplicar totes o algunes de les mesures de diligència deguda, ni tampoc de l’obligació a la conservació de la documentació relacionada amb aquestes operacions.
  • S’hauran d’aplicar les mesures simplificades de diligència deguda en els clients, productes o operacions que comportin un risc reduït.
  • S’amplia la classificació de persones amb responsabilitat pública dins de l’Estat Espanyol i s’afegeixen aquelles persones que exerceixin o hagin exercit funcions públiques en els estats membres de la Unió Europea o tercers països. També s’ampliaran les mesures de diligència deguda que els seran d’aplicació.
  • S’hauran d’aplicar a qualsevol persona física o jurídica les sancions financeres establertes per les Resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides relatives a la prevenció i supressió del terrorisme i del seu finançament, en els terminis previstos pels reglaments comunitaris o per acord del Consell de Ministres, el qual, podrà imposar contramesures financeres internacionals.
  • Es determina com a infracció greu l’incompliment de l’obligació d’aplicar sancions o contramesures financeres internacionals.

En conclusió, l’entrada en vigor de l’esmentada norma suposarà un canvi substancial en el règim jurídic de l’actual Llei de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, concretament dels articles 2, 7, 9, 10, 14, 26, 42 i 52.

Ara bé, també cal tenir en compte que aquestes modificacions no entraran en vigor de forma immediata, sinó a l’any de la seva publicació.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies