Modificació de les normes d’auditoria a Espanya

El passat 25 de juliol va ser publicada la resolució de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes de 15 de juliol, per la qual es sotmetien a informació pública les modificacions de les Normes Tècniques d’Auditoria, establint un període de dos mesos per la presentació d’al·legacions.

L’any 2013 varen ser publicades les Normes Tècniques d‘Auditoria, com a resultat de l’adaptació de les Normes Internacions d’Auditoria per a la seva aplicació a Espanya (NIA-ES). Posteriorment, amb la publicació de la Directiva 2014/56/UE, relativa a l’auditoria legal dels comptes anuals i dels comptes consolidats, i del Reglament UE 537/2014 del Parlament europeu i del Consell, sobre els requeriments específics per l’auditoria legal de les entitats d’interès públic, que establien nous requeriments als treballs d’auditoria, va donar lloc a l’aprovació de la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’Auditoria de Comptes, amb noves exigències respecte els treballs d’auditoria dels comptes anuals dels exercicis que s’iniciïn a partir del 17 de juny de 2016.

De forma paral·lela l’IAASB ha finalitzat el procés de revisió de determinades normes internacionals d’auditoria, relacionades fonamentalment amb el procediment d’emissió i contingut de l’informe d’auditoria, el que motiva la necessitat per part del regulador estatal d’adaptar les Normes Tècniques d’Auditoria vigents.

Aquesta nova modificació de les normes aplicables a Espanya incorpora la NIA 701 “Comunicació de les qüestions clau de l’auditoria en l’informe d’auditoria emès per un auditor independent” i modifica les NIA-ES 700, 705,706,720 260 510,570, i 805.

La principal novetat que notaran els usuaris, d’acord amb la nova NIA-ES 701, serà la modificació del contingut de l’informe d’auditoria, en el que cal destacar l’obligació d’incloure els riscos més significatius considerats en la realització dels treballs d’auditoria, i la resposta que s’ha donat als mateixos, o sigui els procediments d’auditoria aplicats. Aquesta part del treball, que fins ara quedava com a documentació interna de l’arxiu de l’auditor, passa a formar part de la informació pública, per tant es dona una rellevància molt significativa ja no a la informació de la pròpia empresa, si no al treball realitzat per l’auditor per arribar a la seva opinió.

Altres modificacions en l’informe d’auditoria serà la inclusió d’aspectes relacionats amb la independència de l’auditor, com la data de designació, els serveis prestats per l’auditor diferents a la auditoria, etc.

Caldrà veure fins a quin punt aquesta informació acabarà sent un informació estandarditzada  més (o camufladament especifica), o serà una informació útil per a tercers interessats  a entendre els riscos que realment s’enfronten els auditors en el moment de formar-se una opinió, i el que és més important, si servirà per aclarir realment els riscos de la pròpia entitat auditada, que a la fi, és el que un lector esperaria trobar en una informació financera realment transparent.

BOE

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies