Nou any, nou domini públic i nous codis electrònics

Amb l’entrada del nou any 2019 comença un nou període en el qual determinades obres que estaven subjectes a la protecció dels drets d’explotació d’autor passen a formar part del domini públic, el que significa que qualsevol podrà fer ús d’aquestes obres sempre i quan es respecti la paternitat i integritat de les mateixes. 

La normativa sobre Propietat Intel·lectual atorga al creador d’una obra els drets d’explotació d’aquesta obra durant la vida de l’autor i, per norma general, durant 70 anys després de la vida de l’autor a favor dels seus hereus. Durant aquest temps, l’autor i, en el seu cas, els hereus gaudeixen dels drets d’explotació de l’obra. El termini dels 70 anys comença a computar el dia 1 de gener de l’any següent a la mort de l’autor o la seva declaració de mort. Per tant, cada 1 de gener hi ha obres que poden començar el seu període de domini públic per a tothom.  

La Disposició Transitòria Quarta del Real Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel que s’aprova el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (“TRLPI”) preveu que els drets d’explotació de les obres creades pels autors morts abans del 7 de desembre de 1987 tindran la duració prevista a la Llei de 10 de gener de 1879 sobre Propietat Intel·lectual.

La Biblioteca Jurídica de l’Agència Estatal del Butlletí Oficial de l’Estat està divulgant diferents codis electrònics com compilacions de les principals normes vigents de l’ordenament jurídic. Entre els codis electrònics publicats hi ha el codi electrònic de Propietat Intel·lectual actualitzat a data 11 de desembre de 2018. El codi electrònic de Propietat Intel·lectual recopila diferents lleis que afecten a la Propietat Intel·lectual però malauradament l’esmentada Llei de Propietat de 1879 no hi és perquè no està en vigor, encara que és aplicable per determinar la duració dels drets dels autors morts abans del 7 de desembre de 1987. Llavors, quina és aquesta duració?

La nota de l’autor del codi electrònic de Propietat Intel·lectual elaborada pel despatx Garrigues explica que la duració dels drets dels autors morts abans del 7 de desembre de 1987 és de 80 anys després de la defunció del creador. Per tant, a partir de l’1 de gener de 2019 han entrat en domini públic totes les obres dels autors difunts en 1938, per exemple, el dibuixant i pintor Joan Llaverias i Labró (Vilanova i la Geltrú, 1865 – Lloret de Mar, 1938), el jove poeta Bartomeu Rossellò-Pòrcel (Palma de Mallorca, 1913 – Brull, Barcelona, 1938), el músic i compositor Josep Gols i Veciana (Els Pallaresos, 1879 – La Canonja, 1938) i el seu fill Xavier Gols i Soler (La Canonja, 1902 – Tarragona, 1938), compositor i director. Algunes de les obres d’aquests autors en domini públic es poden trobar a la pàgina web de la Biblioteca de Catalunya. La Biblioteca Nacional d’Espanya disposa al seu lloc web del llistat dels autors difunts en 1938 que, a partir d’aquest 1 de gener de 2019, les seves obres passen a formar part del domini públic per ús i gaudi de tothom.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies