Novetats derivades de la publicació del Reial Decret-Llei 16/2013.

En data 21 de desembre de 2013 s’ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat el REIAL DECRET-LLEI 16/2013 de 20 de desembre, de mesures per afavorir la contractació estable i millorar la contractació dels treballadors, que presenta novetats en matèria de cotització a la Seguretat Social, i que en data 27 de desembre de 2013 ja han estat recollides pel Butlletí de Notícies del Sistema RED 10/2013.

Les principals novetat son les següents:

A. Conceptes que a partir de la publicació computen a la base de cotització al Règim General de la Seguretat Social.

I. Es modifica l’article 109 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, especificant expressament que, del conjunt de conceptes per dietes, assignacions per a despeses de viatge, despeses de locomoció, plusos de transport urbà i de distància per desplaçament, únicament estan exempts de cotització les assignacions per a despeses de locomoció. Distingint entre dos grups:

a) Les assignacions per a despeses de locomoció del treballador que es desplaci fora del seu centre habitual de treball per realitzar el mateix en lloc diferent, quan utilitzi mitjans de transport públic, sempre que l’import d’aquestes despeses es justifiqui mitjançant factura o document equivalent.

b) Les assignacions per a despeses de locomoció del treballador que es desplaci fora del seu centre habitual de treball per realitzar el mateix en lloc diferent, no compresos en l’apartat anterior, així com per a despeses normals de manutenció i estada generats en municipi diferent del lloc del treball habitual del perceptor i del que constitueixi la seva residència, en la quantia i amb l’abast previstos en la normativa estatal reguladora de l’Impost sobre la Renda de la Persones Físiques.

Per tant els plusos de transport i distància que abans cotitzaven per l’excés del 20% de l’IPREM, ara cotitzaran per l’import íntegre.

II. També cotitzen per l’import íntegre, les millores de les prestacions de la Seguretat Social diferents de la Incapacitat Temporal (Inclou les contribucions per plans de pensions i sistemes alternatius).

III. Les assignacions assistencials:

a) Per lliurament gratuït o a preu inferior al de mercat d’accions o
participacions de l’empresa o empreses del grup.

b) Per lliurament de productes a preus rebaixats que es realitzin en cantines o menjadors d’empreses o economats de caràcter social, tenint aquesta consideració les fórmules directes o indirectes de prestació del servei, admeses per la legislació laboral, en les quals concorrin els requisits establerts en l’art. 45 del Reglament de l’IRPF.

c) Primes de contracte d’assegurança per Accident de Treball o responsabilitat civil del treballador.

d) Primes de contracte d’assegurança per a malaltia comuna del treballador (més cònjuge i descendents).

e) La prestació del servei d’educació preescolar infantil, primària, secundària, obligatòria, batxillerat i formació professional, per centres educatius autoritzats, als fills dels seus empleats, amb caràcter gratuït o pel preu inferior al normal del mercat.

B. Nova base mínima de cotització per determinats treballadors autònoms.

Per als treballadors autònoms inclosos en el RETA que en algun moment de cada exercici econòmic hagin tingut 10 o més treballadors per compte aliena contractats al seu servei, se’ls aplicarà com a base de cotització mínima l’establerta per al grup de cotització 1 del Règim General, tret que es tracti de treballadors que causin alta inicial als quals resultarà d’aplicació la base mínima establerta genèricament únicament durant els 12 primers mesos de la seva activitat.
Aquesta mesura també serà d’aplicació als treballadors autònoms inclosos en el RETA, per aplicació del que es disposa en la Disposició Addicional 27ª de la Llei General de la Seguretat Social( socis majoritaris i administradors) i en article 21.3 de la Llei 4/1997, de Societats Laborals.

Les noves bases mínimes de cotització ja s’aplicaran, als col•lectius de treballadors autònoms anteriors als quals fa referència aquesta D. Addicional Segona, durant el proper mes de gener de 2014.

C. Reducció d’un 1% del tipus de cotització per desocupació en els contractes de durada determinada a temps parcial.

El tipus de cotització per a la contingència d’atur en els contractes de durada determinada a temps parcial per al 2014 serà del 8,30%, del que el 6,70% serà a càrrec de l’empresari i l’1,60% a càrrec del treballador.

D. Declaració de Salaris.

La modificació produïda en l’article 109 de la LGSS per la Disposició Final Tercera del Reial decret-Llei 16/2013, estableix l’obligació, per als empresaris, de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social en cada període de liquidació l’import de tots els conceptes retributius abonats als seus treballadors, amb independència de la seva inclusió o no a la base de cotització a la Seguretat Social i encara que resultin d’aplicació bases úniques.

Aquesta informació s’inclourà mensualment en els enviaments pel sistema RED que fan les empreses o tercers col•laboradors i que començarà a partir de març de 2014.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies