Novetats de la Llei 10/2017, Voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya

Amb l’auge de l’entorn digital en la activitat personal i professional dels ciutadans, el legislador ha promulgat la Llei 10/2017, del 27 de juny, de les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya la qual ha entrat en vigor el passat 19 de juliol.

Enfocada majoritàriament cap a les xarxes socials o bé plataformes al núvol, en les quals els ciutadans aboquen tot tipus d’informació, sigui personal o professional, amb aquesta llei es pretén regular com s’ha d’administrar la presencia de les persones en els entorns digitals durant llur minoria d’edat i en els supòsits de capacitat judicialment modificada i de mort.

Sota aquest context, les voluntats digitals són definides com les disposicions que estableix una persona perquè, després de la seva mort, l’hereu o el marmessor universal, si n’hi ha, o la persona designada per a executar-les actuï davant dels prestadors de serveis digitals amb els qui el causant tingui comptes actius.  D’aquesta forma, el causant podrà designar a una persona via testament , codicil o memòries testamentàries o bé, en cas de no haver atorgat disposicions d’última voluntat, a través d’un document que s’ha d’inscriure en el Registre electrònic de voluntats digitals, per a que aquesta dugui a terme la comunicació de la defunció als prestadors, sol·licitar-ne la cancel·lació dels seus comptes actius i/o sol·licitar que s’executin les clàusules contractuals o s’activin les polítiques establertes per als casos de defunció dels titulars de comptes actius i, si escau, que li lliurin una còpia dels arxius digitals que estiguin en llurs servidors. En cas que no s’hagin expressat voluntats digitals, es possibilita que sigui l’hereu o el marmessor universal, si n’hi ha, l’encarregat d’executar-les, o bé, la persona a la qual aquests s’ho encarreguin.

En tot cas, excepte si el causant ho ha previst expressament en les seves voluntats, l’encarregat d’executar les seves disposicions no podrà tenir accés als continguts dels comptes i arxius digitals del causant, excepte si s’obté autorització judicial i, tenint en compte que qualsevol despesa originada de l’execució de les disposicions com a regla general aniran a càrrec de l’actiu hereditari.

Pel que fa a les situacions de pèrdua sobrevinguda de la capacitat, les modificacions que introdueix la llei versen sobre la possibilitat què una persona, per al cas de pèrdua sobrevinguda de la capacitat, pugui apoderar a una altra per a que actuï davant dels prestadors de serveis digitals amb els qui el poderdant tingui comptes actius a fi de gestionar-los i, si escau, sol·licitar-ne la cancel·lació. Preveu, no obstant, que el poderdant quan sigui possible haurà de conèixer les decisions que prengui l’apoderat  sobre els comptes actius i participi en aquestes.

Els tutors que vetllin per la seguretat de les persones les quals tinguin la capacitat modificada judicialment o bé sobre un menor no emancipat quan no estigui en potestat parental i, per altra banda, el progenitors sobre els seus fills en potestat parental, tenen l’obligació de vetllar per a que la presencia d’aquells sigui apropiada a la seva edat i personalitat, a fi de protegir-lo dels riscos que en puguin derivar els entorns digitals. En aquest sentit, se’ls atorga la potestat de promoure les mesures adequades i oportunes davant dels prestadors de serveis digitals i, entre d’altres, instar-los a suspendre provisionalment l’accés als comptes actius, sempre que hi hagi un risc clar, immediat i greu, informat per un facultatiu, per a llur salut física o mental, havent escoltat al menor o el tutelat.

S’ha de tenir en compte que, en els casos que els tutors o administradors patrimonials o bé els progenitors o administradors especials desitgin demanar la cancel·lació de comptes digitals del menor o tutelat als prestadors de serveis digitals, en aquest cas, es requerirà una autorització judicial.

Per últim la llei crea el Registre electrònic de voluntat digitals el qual, com s’ha comentat, és un nou instrument registral de caràcter administratiu per deixar constància de les voluntats digitals quan aquestes no es plasmen al testament, codicil o memòria testamentaria. Es preveu que l’accés a aquest únicament sigui pel titular atorgant de les voluntats i, només una vegada mort, les persones que acreditin un interès legítim podran sol·licitar un certificat relatiu a l’existència o no d’aquest document i, pel que fa el seu contingut, únicament serà lliurat a la/les persones designades per a l’execució d’aquestes voluntats digitals. Es preveu no obstant que, a falta de desenvolupament reglamentari, el mateix Registre electrònic de voluntats digitals, si en te coneixement de la mort d’un atorgant, comuniqui d’ofici l’existència de voluntats inscrites a les persones designades per executar-les.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies