Pla de comptabilitat adaptat a les Formacions Polítiques.

El 12 de març de 2013, la Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes, va donar la seva conformitat al projecte de Pla de Comptabilitat adaptat a les Formacions Polítiques, quedant pendent únicament de la seva aprovació.

El Pla de Comptabilitat adaptat a les Formacions Polítiques es basa en el Pla de Comptabilitat per a les entitats sense finalitats lucratives aprovat pel Reial Decret 1491/2011, de 24 d’octubre (al mateix temps basat inclòs en el Pla General de Comptabilitat), amb la característica que no existeixen diferències en les normes de registre i valoració per raó de la grandària de les entitats, si bé s’inclouen dos models de comptes anuals (normal i abreujat) depenent de la magnitud de l’actiu i dels recursos públics i privats gestionats (2.850.000 euros per a l’actiu i 5.700.000 euros per als recursos).

Aquest pla serà d’aplicació obligatòria per als partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electors inclosos en l’àmbit d’aplicació de la Llei Orgànica 8/2007 sobre finançament dels partits polítics.

Com a diferències respecte del Pla General de Comptabilitat, destaquen les següents:

a) Els comptes anuals estan integrats pel balanç, el compte de resultats i la memòria. No existeixen com a estats independents l’Estat de Canvis en el Patrimoni Net i l’Estat de Fluxos d’Efectiu, que es tracten com dos punts específics en la memòria.

b) L’estructura del compte de resultats. En aquesta s’assignen els epígrafs necessaris a fi de detallar separadament els orígens dels ingressos, separant entri:

  • Les quotes i aportacions d’afiliats, adherits i simpatitzants.
  • Els ingressos procedents de promocions per a captació de recursos i captacions (campanyes i actes).
  • Els ingressos per lliuraments de béns o prestació de serveis.
  • Els ingressos corresponents a subvencions (detallant l’origen públic, privat i l’ens que les atorga).
  • Els ingressos i despeses vinculades a campanyes electorals.

c) L’obligatorietat de conservar els registres comptables i justificants durant un període mínim de 10 anys tret que la normativa específica no prevegi un altre termini diferent o està en curs un procés d’exigència de responsabilitats, superant en aquest cas els 6 anys establerts com a norma general pel Codi de Comerç.

El projecte de Pla de Comptabilitat pretén ser un exercici de transparència dels partits polítics, incidint especialment en els temes més controvertits: operacions d’endeutament, subvencions rebudes i atorgades i operacions amb entitats vinculades.

En aquest sentit, s’inclourà un annex en la Memòria en el qual es detallarà la relació de subvencions públiques i de donacions privades rebudes de persones físiques o jurídiques amb referència concreta, en cadascuna d’elles, dels elements que permetin identificar al donant i assenyalar l’import del capital rebut.

Així mateix, la Memòria haurà d’anar acompanyada d’un annex on s’especifiquin les condicions contractuals dels crèdits o préstecs de qualsevol classe que mantingui el partit amb entitats de crèdit, identificant-se l’entitat concedent, l’import atorgat, el tipus d’interès, el termini d’amortització i el deute pendent al tancament de l’exercici amb indicació de qualsevol contingència rellevant sobre el compliment de les condicions pactades. En el cas que s’hagi produït una re-negociació o condonació del deute, en la memòria s’incorporarà informació detallada de les condicions en què s’han produït aquestes operacions.

Respecte de les entitats vinculades, haurà d’informar-se de les operacions mantingudes, el motiu així com els saldos al tancament de l’exercici i les dotacions per deterioració que s’hagin registrat.

Segons es recull el Pla, una entitat es considera vinculada a una altra quan una d’elles o un conjunt que actua en concert exerceix o té la possibilitat d’exercir, directa o indirectament o en virtut de pactes o acords, el control sobre una altra o una influència significativa en la presa de decisions financeres i d’explotació de l’altra o quan acordin entre elles una actuació comuna i coordinada de l’activitat política que impliqui la presentació conjunta en les eleccions i la seva continuïtat durant, almenys, el període de la legislatura amb independència de la seva formalització a través de federacions, coalicions o altres figures jurídiques.

Per al cas de les societats, s’entendrà que una societat està vinculada a un partit quan aquest mantingui una relació de control, directa o indirecta, anàloga a la prevista en l’article 42 del Codi de Comerç per als grups de societats; o quan les entitats estiguin controlades per qualsevol mitjà per una o diverses persones físiques o jurídiques vinculades a la formació política, que actuïn conjuntament o es trobin sota adreça única per acords o clàusules estatutàries.

Per al cas de les Fundacions, tan freqüents en l’àmbit polític, es presumirà que una fundació està vinculada a un partit, a l’efecte de complir amb el deure informar en els comptes anuals individuals de la formació política, quan concorrin algunes de les següents circumstàncies:

a) Que la fundació hagi estat constituïda amb una aportació majoritària, directa o indirecta, de la formació política.
b) Que el seu patrimoni fundacional, amb caràcter de permanència, estigui format en més d’un 50 per 100 per béns o drets aportats o cedits per la formació política.
c) Que la formació política controli el Patronat en termes similars als quals es regula per a la societat mercantil la vinculació en l’article 42 del Codi de Comerç.

D’altra banda s’entendrà que una entitat és associada quan, sense existir vinculació en els termes assenyalats anteriorment, l’entitat o les persones físiques dominants exerceixin sobre tal entitat una influència significativa per tenir una participació en ella que, creant amb aquesta una vinculació duradora, estigui destinada a contribuir a la seva activitat, com és el gairebé en què la formació política o entitats vinculades participin en l’entitat i es tingui el poder d’intervenir en les decisions de política financera i d’explotació de la participada, sense arribar a tenir el control.

Així mateix, l’existència d’influència significativa es podrà evidenciar a través de qualsevol de les següents vies:

a) Representació en l’òrgan de govern de l’entitat participada.
b) Participació en els processos de fixació de polítiques.
c) Transaccions d’importància relativa amb la participada.
d) Intercanvi de personal directiu.
e) Subministrament d’informació tècnica essencial.

Es presumirà, excepte prova en contrari, que existeix influència significativa quan la formació política o una o diverses entitats del grup incloses les entitats o persones físiques dominants, posseeixin, almenys, el 20 per 100 dels drets de vot d’una altra entitat.

El Pla no obstant, va més enllà i també considera parts vinculades a la formació política al personal clau de la mateixa, entenent per tal els membres dels òrgans màxims d’adreça quedant també inclosos els següents familiars:

a) Familiars propers dels citats membres (el cònjuge o persona amb anàloga relació d’afectivitat,
b) Els ascendents, descendents i germans i els respectius cònjuges o persones amb anàloga relació d’afectivitat;
c) Els ascendents, descendents i germans del cònjuge o persona amb anàloga relació d’afectivitat; i
d) Les persones al seu càrrec o a càrrec del cònjuge o persona amb anàloga relació d’afectivitat.

Respecte del tema de les parts vinculades, en la mateixa Resolució de la Comissió Mixta es fa un recalcament en aquest apartat, destacant que el Tribunal de Comptes no té encomanada la fiscalització de particulars, sinó dels perceptors de fons públics o dels qui els manegin.

Com a part vinculada, d’acord a la definició anterior, haurà d’informar-se sobre l’import de les bestretes i crèdits (indicant l’interès i imports retornats) i dels sous, dietes i remuneracions de qualsevol classe reportats en el curs de l’exercici pel personal d’alta direcció i els membres del màxim òrgan de direcció, qualsevol que sigui la seva causa, així com de les obligacions contretes en matèria de pensions o de pagament de primes d’assegurances de vida respecte dels membres antics i actuals de l’òrgan màxim de direcció i personal d’alta direcció.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies