Prestacions per maternitat exemptes i deducció addicional per maternitat

Prestacions per maternitat exemptes

El Tribunal Suprem, en data 3 d’octubre de 2018, ha dictat sentència on ha declarat exemptes de tributació en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques les prestacions públiques per maternitat satisfetes per la Seguretat Social-INSS.

D’acord amb el contingut de la referida Sentència, les prestacions per maternitat s’han d’entendre incloses dins els supòsits previstos a l’article 7.h) de la Llei 35/2006, de 28 de desembre, de l’IRPF com a rendes exemptes, i no com fins ara, on només s’entenien excloses de tributació les prestacions per maternitat satisfetes per les comunitats autònomes o entitats locals, com a conseqüència d’un error d’interpretació per part de l’Administració Tributària.

En concret, la sentència fonamenta que la voluntat última del legislador ha estat la d’incloure en l’exempció no només les prestacions per maternitat percebudes de les comunitats autònomes o entitats locals, sinó que tracta d’establir l’exempció de totes les prestacions per maternitat, sense distinció de l’òrgan públic del que es percebin.

En aquest sentit s’estableix que “del text contingut a l’Exposició de motius es desprèn que l’exempció que s’estableix compren la prestació de maternitat i no només les de naixement, part múltiple, adopció i fill a càrrec, donat que es refereix expressament a la prestació per maternitat i no sembla pretendre que el seu abast es limiti a les concedides per les comunitats autònomes o entitats locals, sinó que tracta d’establir l’exempció de totes les prestacions per maternitat, sense distinció de l’òrgan públic del que es percebin, el que condueix a estimar que el paràgraf segon tracta d’estendre l’abast del primer paràgraf a les percebudes de les comunitats autònomes o entitats locals, però ja considerant incloses les prestacions de maternitat en el paràgraf primer”.

Aquest fet fa que per totes aquelles rendes no prescrites, en principi per als exercicis 2014 a 2017, es pugui procedir a la sol·licitud de la rectificació de la Declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques presentada on s’hagin declarat aquestes rendes i sol·licitar la devolució de la quota de l’IRPF satisfeta en excés. També, per tots aquells exercicis anteriors a 2014 on s’hagués instat un procediment de reclamació i s’haguès trencat el termini de prescripció de l’Impost.

En els propers dies l’Administració Tributària determinarà la forma de tramitació de la sol·licitud per a tots aquells contribuents afectats. En cas que no prevegi de forma expressa cap procediment, la forma de sol·licitar la devolució serà mitjançant la presentació d’escrit de sol·licitud de rectificació de l’autoliquidació i devolució d’ingressos indeguts davant l’Administració Tributària.

 
Deducció addicional per maternitat

Amb efectes des de l’1 de gener de 2018, s’incrementa en 1.000 euros addicionals la deducció per maternitat quan el contribuent que tingui dret a aquesta deducció satisfaci despeses de custòdia en llars d’infants o centres d’educació infantil autoritzats per cada fill menor de 3 anys.

Tindran la consideració de despeses de custòdia les quantitats que compleixin els següents requisits:

  • Siguin satisfetes a llars d’infants i centres d’educació infantil autoritzats.
  • S’aboni per la inscripció i matricula, assistència (en horari general i ampliat) i l’alimentació per mesos complerts, això és, 83,33 euros mensuals (1.000 euros / 12 mesos).
  • No tinguin la consideració de rendiments de treball exempts.

L’increment de la deducció per maternitat per despeses de llars d’infants es calcularà proporcionalment al nombre de mesos en què es doni compliment de forma simultània els requisits exigits per a la deducció per maternitat amb l’excepció següent:

  • En l’exercici en què el fill menor compleixi els 3 anys, aquest increment pot ser d’aplicació respecte de les despeses suportades amb posterioritat al compliment d’aquesta edat i fins al mes anterior en què pugui iniciar el segon cicle d’educació infantil.

Aquesta deducció té dos límits:

  • L’import de les cotitzacions i quotes totals a la Seguretat Social i Mutualitats de l’exercici.
  • L’import total de la despesa efectiva no subvencionada satisfeta en cada període impositiu a la llar d’infants o centre educatiu en relació amb aquest fill.

Al contrari que per la deducció de maternitat, en el cas de la deducció addicional no és possible sol·licitar el cobrament de forma anticipada, per la qual cosa la reclamació de l’import corresponent s’haurà de fer a través de la Declaració de la Renda.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies