Sol·licitud de prestacions per maternitat exemptes per als exercicis 2014 i 2015

Com a conseqüència de la sentència del Tribunal Suprem de data 3 d’octubre de 2018 es declaren exemptes de tributació en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques les prestacions públiques per maternitat satisfetes per la Seguretat Social-INSS. Tot i que la sentència, de forma expressa, només preveia l’exempció de tributació en les prestacions de maternitat, el Ministeri d’Economia ha equiparat les prestacions de paternitat rebudes, quedant també exemptes de tributació.

En data 3 de desembre de 2018, l’Administració Tributària ha habilitat un mecanisme per a la devolució de l’IRPF per a les prestacions de maternitat i paternitat cobrades als exercicis 2014 i 2015.

En el cas de rendes percebudes en més d’un any, s’haurà de sol·licitar la rectificació de la declaració de l’IRPF de cada any. Per la qual cosa, aquells contribuents amb fills nascuts en el 2013 i que van cobrar part de la prestació al 2014, també podran sol·licitar els mesos cobrats en l’exercici 2014.

A través de la pàgina web de l’AEAT s’ha habilitat un formulari on-line per a la realització de la sol·licitud, on s’ha d’indicar l’any o anys en què s’ha percebut la prestació per maternitat i/o paternitat de la Seguretat Social juntament amb les dades bancàries d’un compte de titularitat del contribuent sol·licitant, on s’abonarà la devolució que correspongui.

Per tal d’agilitzar la tramitació, l’AEAT sol·licitarà directament a la Seguretat Social la informació per tal de resoldre el procediment, no essent necessari que el contribuent aporti certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions percebudes ni cap document addicional justificatiu.

El formulari es pot presentar a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària mitjançant el sistema RENØ, Cl@ve PIN o certificat electrònic.

La informació relativa al tràmit i gestió es pot fer a través d’aquest link.

També s’ha habilitat un formulari en paper per a la presentació a les oficines de registre de l’AEAT, formulari que podeu localitzar en aquest link.

Per a totes aquelles sol·licituds realitzades prèviament mitjançant escrit de sol·licitud de devolució d’ingressos indeguts, l’òrgan que està resolent el recurs o reclamació és l’òrgan que continuarà amb la tramitació, sense necessitat de realitzar sol·licitud addicional.

Pel que fa a les prestacions de maternitat i paternitat corresponents als exercicis 2016 i 2017, durant el mes de gener de 2019 s’habilitarà el formulari per a procedir a la sol·licitud de rectificació. Mentre que per aquelles prestacions satisfetes durant l’exercici 2018, prèvies a la resolució de la referida sentència, la regularització es farà en la Declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de 2018, fins al proper mes de juny de 2019.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies