Principals claus del nou criteri de caixa en l’IVA. Aspectes comptables.

Les empreses que compleixin amb els requisits formals i vulguin aplicar el criteri de caixa hauran d’aplicar un control comptable exhaustiu dels comptes d’IVA, diferenciant-ne el que es troba facturat, del que es troba efectivament meritat (pel seu cobrament o pagament). A dia d’avui no existeix cap disposició legal que estableixi com ha d’efectuar-se aquest control comptable, si bé queda clar que caldrà efectuar un desdoblament dels comptes comptables d’IVA que permetin als empresaris efectuar el citat control. Un exemple del desdoblament d’aquest comptes podria ser:

Pel que fa als comptes d’IVA repercutit:

(477.0) Hisenda Pública, IVA repercutit facturat
(477.1) Hisenda Pública, IVA repercutit cobrat

D’ igual manera, els comptes d’IVA suportat quedarien dividits en:

(472.0) Hisenda Pública, IVA suportat facturat
(472.1) Hisenda Pública, IVA suportat pagat

A partir d’aquí es tractarà de que quan s’emetin factures s’emprin els comptes d’IVA repercutit facturat, i, quan es cobri, es traspassi l’import corresponent al subcompte d’IVA repercutit cobrat, el qual servirà posteriorment per realitzar la liquidació d’IVA. La mateixa dinàmica seguiran els moviments de l’IVA suportat.

Tot seguit els oferim un petit exemple per il•lustrar la comptabilització i liquidació de l’IVA en aplicació del criteri de caixa:

Punt de partida.

– En data 1/2/2014 s’adquireixen mercaderies per import de 1.000 Euros més un IVA del 21%. Les mercaderies es pagaran el 50% al comptat i la resta a crèdit.
– El mateix dia es venen mercaderies per import de 1.500 Euros més un IVA del 21%. Es cobrarà el 50% al comptat i la resta a crèdit.
– Es demana efectuar la comptabilització de les operacions així com la liquidació corresponent al primer trimestre d’IVA.

Dibujo2

 

En conclusió, la introducció del criteri de caixa en la gestió de l’IVA farà necessari que els empresaris que vulguin acollir-s’hi adaptin els seus sistemes comptables al nou sistema de gestió de l’impost, de manera que aquest els permeti conèixer i informar en tot moment dels imports meritats a liquidar dels que encara no ho estan. Tanmateix caldrà veure si l’Administració es pronuncia, abans de l’entrada en vigor d’aquest sistema, sobre un mètode concret de control comptable o bé deixa llibertat als empresaris per dur a terme el mateix.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies