Publicació de la Llei 3/2015, d’11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives.

En data 13 de març de 2015 va ser publicada al DOGC la Llei 3/2015, d’11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, establint noves mesures per tal de poder donar compliment als objectius establerts a la Llei de Pressupostos de la Generalitat pel 2015. Mitjançant aquestes reformes, es pretén dotar de major eficàcia a l’execució del programa de govern en els diferents àmbits de desenvolupament.

Aquesta Llei modifica un gran nombre de disposicions normatives. A continuació es farà un breu repàs dels aspectes objecte de regulació, fent especial consideració a les modificacions efectuades en matèria de contractació administrativa.

El títol I de la llei es dedica a la regulació de determinats tributs propis (modificacions en els tipus de gravamen dels residus, establiment del cànon de l’aigua per l’ús eficient dels recursos hídrics, etc.) i vers alguns tributs cedits (modificacions en el contingut formal de presentació de l’Import d’Actes Jurídics documentats).

El títol II estableix mesures relatives a les finances públiques en l’àmbit de gestió financera, modificant el Text Refós de la Llei de finances públiques de la Generalitat (DL 3/2002) i el Text Refós de la Llei de patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

El títol III inclou mesures en matèria de funció pública, com ara la regulació de les retribucions dels funcionaris en pràctiques o la creació de la Mesa General de Negociació dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat i del sector públic, per a la negociació col·lectiva amb la finalitat de complir amb els principis i objectius d’estabilitat pressupostària i disciplina fiscal davant la situació econòmica actual.

El capítol segon d’aquest títol, entre d’altres, estableix mesures de caràcter específic. Així, es modifica la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l’Institut Català de la Salut, per a la correcta aplicació d’aliances estratègiques i projectes d’aliança compartida en l’àmbit de l’ICS.

El títol IV incorpora modificacions normatives destinades a la reducció de la despesa pública, reestructurant algunes entitats. El primer capítol es dedica a entitats de dret públic de la General, com ara el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, o l’Institut Català de l’Energia, entre d’altres. El segon capítol fa un recull de mesures de racionalització de l’àmbit sanitari, modificant el Decret Llei 4/2010, de 3 d’agost, de mesures de racionalització i simplificació de l’estructura del sector públic de la Generalitat de Catalunya i la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària.  Especialment destacable la modificació del citat Decret Llei 4/2010, que comporta que les competències en matèria de tecnologies de la informació i comunicació de l’Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya les assumeix el departament de Salut en tant que departament competent en matèria de sanitat.

El títol V determina altres mesures administratives en diferents sectors com ara en habitatge i urbanisme, ordenació ambiental i aigües i transports.

El títol VI incorpora mesures que fan referència a l’àmbit del medi natural i l’agricultura mentre que el títol VII preveu mesures d’acció administrativa en els sectors del turisme, consum i equipaments comercials.

El títol VIII estableix mesures d’altres àmbits sectorials no inclosos en altres títols, com ara, universitats, prestacions socials de caràcter econòmic o la comunicació audiovisual a Catalunya.

La Llei també incorpora vint-i-sis disposicions addicionals, sis disposicions transitòries, una disposició derogatòria i tres disposicions finals. Considerem interessant fer especial menció a les disposicions addicionals en tant que incorporen mesures que afecten de manera directa al sistema de contractació administrativa.

Així, la disposició addicional segona estableix l’obligació de les entitats de l’Administració Local de Catalunya i dels ens, organismes i entitats del seu sector públic, de comunicar dades bàsiques de tots els contractes que adjudiquin subjectes a la legislació de contractes del sector públic al Registre Públic de Contractes de la Generalitat de Catalunya.

La disposició addicional tercera incorpora la subjecció de qualsevol nou contracte a les mesures d’estabilitat pressupostària. Així, serà necessari que els plecs de clàusules administratives de les noves contractacions incorporin les previsions requerides per la legislació de contractes del sector públic respecte l’eventual modificació o resolució contractual amb motiu de l’aplicació de les mesures d’estabilitat pressupostària que correspongui. També s’estableix que les modificacions de contractes administratius que es duguin a terme durant l’exercici pressupostari de 2015, derivades de l’aplicació de mesures pressupostàries, hauran de ser motivades per raó d’interès públic.

La disposició addicional vuitena estableix la possibilitat que els professionals adscrits al sistema sanitari públic puguin prestar els seus serveis en dos o més centres, serveis i establiments, sempre que aquesta opció respongui a l’execució de projectes estratègics o de gestió compartida entre centres, serveis i establiments. L’instrument jurídic que reguli la prestació de serveis conjunts haurà de fer-se públic i establir la rendició de compres dels professionals a les entitats que formen part de les aliances estratègiques o projectes de gestió compartida, així com l’origen de la disponibilitat pressupostària per la retribució d’aquests professionals.

La disposició addicional catorzena estableix que el govern ha d’impulsar d’acord amb la normativa en matèria de contractació pública, la inclusió de clàusules socials en tots els contractes de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic que tinguin per objecte serveis socials d’atenció a les persones.

Finalment, l’entrada en vigor d’aquesta Llei també ha afectat a la contractació arrel de la modificació de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya. Concretament es determina la taxa per a la realització d’activitats competència del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, establint-se l’import de quota de la taxa en 750 euros, amb independència de la quantia del procediment.

La Llei entrà en vigor el 14 de març de 2015 a excepció d’alguns aspectes: l’obligació de les entitats de l’Administració Local de Catalunya i dels ens, organismes i entitats del seu sector públic, de comunicar dades bàsiques de tots els contractes que adjudiquin (DA 2a) entrarà en vigor després de sis mesos de la publicació de la Llei. L’article 68.3 (sobre Modificació de la Llei 7/2011, sobre l’Agencia Catalana del Patrimoni Cultural i Oficina de recolzament a la Iniciativa Cultural) entrarà en vigor l’1 de gener de 2016.

Accedeix al document complet: http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6830/1410829.pdf

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies