Publicació del reial decret 424/2017, de 28 d’abril, pel qual es regula el control intern de les entitats del sector públic local

Amb la publicació el passat 12 de maig de 2017 del Reial Decret 424/2017, de 28 d’abril, pel qual es regula el control intern de les entitats del Sector Públic Local, es dóna compliment al mandat establert en l’article 213 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, modificat per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL)

Recordem que la modificació esmentada, preveu que el Govern, a proposta del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, haurà d’establir les normes sobre els procediments de control, metodologia d’aplicació, criteris d’actuació, deures i drets del personal controlador i destinataris dels informes de control que s’hauran de seguir en el desenvolupament de les funcions de control intern.

Aquest Reial Decret 424/2017 incorpora novetats en l’àmbit de l’exercici del control intern de les entitats del Sector Públic Local, configurant-se un model de control consistent amb l’ establert en la Llei 47/2003, de 26 de novembre General Pressupostaria per al sector públic estatal. A aquestes novetats ens referim, de forma resumida, a continuació.

En relació a l’àmbit d’actuació i als principis de l’exercici del control intern, s’estableix que aquest s’exercirà sobre la totalitat de les entitats que conformen el sector públic local per l’òrgan d’intervenció. Aquest control s’exercirà mitjançant la funció interventora i el control financer. Com a novetat, s’incorpora que aquest control financer compren les modalitats de control permanent i l’auditoria pública i que l’òrgan interventor exercirà el control financer sobre els beneficiaris de subvencions i ajuts en clara referència al model control intern del sector públic estatal.

Es remarca la independència funcional dels funcionaris que exerceixin el control respecte dels titulars de les entitats controlades.

Destacar l’obligació que l’òrgan interventor disposi d’un model de control eficaç, per a la qual cosa s’hauran d’habilitar els mitjans necessaris i suficients. En aquest sentit, es fixa com llindar del control per a què aquest sigui efectiu el vuitanta per cent del pressupost consolidat, havent-se d’assolir en el transcurs de tres exercicis el 100 per cent.

Aquest llindar de control requerirà que les entitats locals es dotin de personal qualificat  per al seu exercici i de recursos pressupostaris per exercir-lo, en el seu cas, amb col·laboració amb auditors privats, aspectes ja previstos en les Normes d’Auditoria del Sector Públic (NASP) dictades per la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) i que s’incorporen en aquest Reial Decret 424/2017.

Pel que fa als deures de l`òrgan de control, s’estableix l’obligació d’aquest de denunciar davant dels tribunals de justícia o del Tribunal de Comptes, segons el cas, els fets comprovats que puguin ser susceptibles de constituir una infracció administrativa o de responsabilitats penals o comptables.

Es facultat de l’òrgan de control recavar dels diferents òrgans de l’entitat local els assessoraments jurídics i tècnics que consideri adients, i a través del President, l’assessorament dels Serveis d’Assistència Municipal de les diputacions, i de la IGAE en el marc dels convenis de col·laboració previstos en la LRSAL.

Pel que fa a la resolució de discrepàncies que es pugin donar com a resultat de la funció interventora, indicar que la resolució pel part del President o del Ple, segons el cas, serà indelegable, haurà de recaure en el termini de quinze dies i tindrà caràcter executiu.

La funció interventora s’exercirà sobre l’entitat local i els seus organismes autònoms i sobre els consorcis quan el règim de control de l’Administració Pública a la que estiguin adscrits així ho estableixi. En l’exercici d’aquesta funció interventora destacar que s’estableix un termini de deu dies hàbils (cinc dies hàbils en el cas de tramitació urgent de l’expedient) per fiscalitzar l’expedient i que aquesta es realitzarà “sobre l’expedient original complet, un cop reunits tots els justificants i emesos els informes preceptius, i quan aquest estigui en disposició per a què es dicti l’acord per l’òrgan competent”. Aquesta previsió és important perquè moltes vegades, a la pràctica, els òrgans de control no disposen de la integritat de l’expedient i del temps suficient per fiscalitzar-lo. En aquest àmbit destacar també la regulació sobre la intervenció de la comprovació material de la inversió, segons la qual els òrgans gestors hauran de sol·licitar a l’òrgan interventor l’assistència a la comprovació material de la inversió quan l’import d’aquesta superi els  50.000 euros, amb exclusió de l’Impost sobre el Valor Afegit. Per últim, indicar que en el Reial Decret es regula el procediment a seguir en aquells casos en què s’hagi produït la omissió de la funció interventora.

Pel que fa la funció de control financer, com hem indicat anteriorment, s’exercirà mitjançant la realització del control permanent i l’auditoria pública. Ambdues modalitats inclouran el control d’eficàcia, i per al seu exercici seran d’aplicació les NASP.

El control permanent s’exercirà sobre l’Entitat Local i els organismes públics en els que es realitzi la funció interventora.

L’auditoria pública engloba l’auditoria de comptes anuals, l’auditoria de compliment i l’auditoria operativa. Així, l’òrgan interventor de l’Entitat Local haurà de realitzar anualment l’auditoria de comptes anuals de:

  1. Els organismes autònoms administratius.
  2. Les entitats públiques empresarials locals.
  3. Les fundacions del sector públic local obligades a auditar-se per la seva normativa específica.
  4. Els consorcis adscrits a l’entitat local.
  5. Les societats mercantils i les fundacions del sector públic local no sotmeses a l’obligació d’auditar-se que s’haguessin inclòs en el pla d’auditories.

L’auditoria de compliment i auditoria operativa es realitzarà sobre les entitats del sector públic no sotmeses a control permanent.

Les actuacions de control financer requereixen una planificació adequada. En aquest sentit, l’òrgan interventor haurà d’elaborar un Pla Anual de Control Financer, el qual serà remès, a efectes informatius, al Ple Municipal. Aquest pla recollirà les actuacions de control permanent i auditoria pública a realitzar, sobre la base d’una anàlisi de riscos, i també, en el seu cas, aquelles actuacions que seran realitzades amb la col·laboració d’auditors privats.

En relació a l’estructura, contingut i tramitació dels informes resultat del control financer, el Reial Decret es remet de nou a les NASP. Dels informes definitius s’haurà de donar coneixement al Ple de la Corporació en un punt independent de l’ordre del dia de la sessió.

Constitueix una novetat remarcable l’informe resum que haurà d’elaborar l’òrgan interventor amb caràcter anual i amb ocasió de l’aprovació del compte general. Aquest informe haurà de ser remès al Ple a través del President i a la IGAE dins el primer quadrimestre de cada any. La IGAE dictarà les instruccions a les que haurà d’ajustar-se el contingut, estructura i format d’aquest informe. També cal destacar l’obligació del President de la Corporació de formalitzar una pla d’actuació que determini les mesures a adoptar per subsanar les debilitats i incompliments que s’hagin posat de manifest en l’informe resum, pla que serà remés a l’òrgan interventor per a que valori la seva adequació. D’aquest pla s’haurà d’informar al Ple de la Corporació, possibilitant que aquest òrgan realitzi un seguiment periòdic de les mesures correctores implantades.

Per últim, destacar dos aspectes. En primer lloc, el fet que les Entitats Locals incloses en l’àmbit d’aplicació del model simplificat de comptabilitat local podran aplicar un règim de control simplificat, que consisteix en l’exercici de la funció interventora i de l’auditoria de comptes anuals. I en segon lloc, la regulació respecte la fiscalització de l’expedient electrònic, que remet al desenvolupament normatiu que, pel seu propi àmbit, estableixi la IGAE.

Pel que fa a l’entrada en vigor del Reial Decret 424/2017, aquest es produirà l’1 de juliol de 2018 i les auditories de comptes anuals es realitzaran sobre els comptes anuals de l’exercici comptable que es tanqui a partir de l’1 de gener de 2019.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies