Publicada l’ordre que desenvolupa les normes legals de cotització pel 2017.

El passat 9 de febrer es va publicar l’Ordre ESS/106/2017, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, desocupació, protecció per cessament d’activitat, Fons de Garantia Salarial i formació professional per a l’exercici 2017.

L’Ordre de cotització per 2017 manté bàsicament l’estructura d’anys anteriors, si bé recull els increments excepcionals en les quanties del Reial Decret-llei 3/2016, que va preveure una pujada del 8% a les bases de cotització màxima, i del Reial Decret 742/2016, que va incrementar el SMI en un 3%, per al present exercici.

Encara que la Llei 48/2015, de 29 d’octubre, de PGEº 2016 s’ha prorrogat automàticament davant l’absència d’una nova Llei, s’ha publicat en el BOE l’Ordre ESS/106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, desocupació, protecció per cessament d’activitat, Fons de Garantia Salarial i formació professional per a l’exercici 2017, amb efectes des de l’1 de gener, que deixa sense efecte les quanties fixades en l’art. 115 de la mateixa.
Les bases de cotització tenen un important augment: la màximes s’incrementen en un 3% en els règims que les tinguin establertes, com ja va determinar l’article 9 del Reial decret-llei 3/2016, i les mínimes en un 8% en els casos en què estiguin referenciades al SMI, d’acord amb el Reial decret 742/2016 que ho regula per al present exercici (excepte algunes bases mínimes com la dels treballadors autònoms, que de moment es congela en la mateixa quantitat establerta per 2016).

L’Ordre manté idèntica estructura i únicament s’actualitzen alguns valors.
En el Règim General, les bases de cotització mensual oscil·len entre la mínima de 825,60 euros i la màxima de 3.751,20 euros. I els tipus de cotització es mantenen en el 28,30% per contingències comunes (26,50% per a empleats de llar) i la tarifa de primes per AT i EP.
La base de cotització per jornades reals dels treballadors per compte d’alie agraris, serà d’una quantitat entre 35,90 i 163,10 euros/mes, mentre que els artistes i professionals taurins no podran cotitzar per sobre de la base màxima igual que en el Règim General però amb caràcter anual.

Quant al Règim Especial d’Autònoms, es manté la quantia mínima mensual de l’any passat de 893,10 euros i la màxima s’eleva com al Règim General a 3.751,20 euros. Amb les peculiaritats, és clar, d’aquells que tinguin determinades edats i bases de cotització.
Els tipus en aquest Règim tampoc sofreixen alteració alguna i pot ser del 29,80% per contingències comunes, del 29,30% si està acollit a la protecció per contingències professionals o per cessament d’activitat (si no ho està, haurà de realitzar cotització addicional del 0,10%), o del 26,50% si no té protecció per incapacitat temporal. En la part d’AT i EP s’aplica la tarifa de cosines, i si s’opta per cobrir el cessament d’activitat caldrà afegir un 2,20% més.

Els treballadors per compte propi agraris aplicaran un tipus (18,75%) o un altre (26,50%) si la seva base és inferior o superior a 1.071,60 euros mes, respectivament, més el plus corresponent si està acollit a la protecció per contingències professionals o per cessament d’activitat. Aquí també la tarifa de primes s’aplica per calcular la protecció per AT i EP.
No es produeix modificació en els coeficients per calcular la cotització en els convenis especials de Seguretat Social, els tipus de cotització per desocupació, que es mantenen en 7,05% per a contractes indefinits i 8,30% per a contractes temporals, el percentatge per cotitzar al FOGASA de 0,20% i el de formació professional del 0,70%.

S’estableix la quantia de la base mínima per hora dels contractes a temps parcial en 4,97 euros, i per als contractes per a la formació i l’aprenentatge i de personal investigador en formació es fixa una quota única mensual de 40,13 euros per contingències comunes i 4,60 euros per contingències professionals, més 2,45 euros/mes per FOGASA, 1,39 euros/mes per a formació professional i el 7,05% sobre la base mínima de les contingències per AT i EP si s’escau cotitzar per desocupació.
Les diferències de cotització produïdes per l’aplicació d’aquesta ordre respecte de les cotitzacions realitzades a partir de l’1 de gener de 2017, es podran ingressar sense recàrrec en el termini que finalitzarà el 30 d’abril.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies