Reial decret 475/2014, de 13 de juny, sobre bonificacions en la cotització a la Seguretat Social del personal investigador.

Aquest reial decret desenvolupa, de conformitat amb la disposició addicional 79ª de la Llei 17/2012, de 27 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2013, el règim normatiu de les noves bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social, regulant entre d’altres l’objecte, l’àmbit d’aplicació, les exclusions, els requisits dels beneficiaris, la concurrència amb altres bonificacions i mesures de suport públic, la quantia màxima de les bonificacions i les condicions en què s’estableix la compatibilitat de les bonificacions amb les deduccions fiscals per R+D+i de l’article 35 de la llei de l’impost de societats.

Bonificació i Requisits.

La bonificació, consisteix en el 40% de la quota empresarial per contingències comuns i s’aplicarà respecte del personal investigador que reuneixi els requisits següents:

  1. estar inclosos en els grups 1 a 4 de cotització del Règim General de la Seguretat Social;
  2. que es dediquin, amb caràcter exclusiu i per la totalitat del seu temps de treball, a activitats de R+D+i. A aquests efectes es considera que fins a un 15% del temps dedicat a tasques de formació, divulgació o similars computa com a dedicació exclusiva a activitats de R+D+i.
  3. el contracte pot ser de caràcter indefinit, en pràctiques o per obra o servei determinat. En aquest darrer cas el contracte ha de ser d’una durada mínima de 3 mesos.

Per contra, no s’aplica la bonificació, respecte del personal la contractació del qual estigui subvencionada o finançada amb fons públics, quan el finançament inclogui les quotes empresarials a la Seguretat Social.

El requisits que han d’acomplir les empreses per accedir a les bonificacions són els següents:

  1. han d’estar al corrent en el pagament de les quotes de Seguretat Social;
  2. no haver estat excloses de l’aplicació dels programes de foment de l’ocupació per la comissió d’infraccions molt greus no prescrites.

Compatibilitat.

L’aplicació d’aquesta bonificació és compatible amb les bonificacions del Programa de Foment d’Ocupació o altres incentius de suport a la contractació sempre que la suma de les bonificacions no superi el 100% de la quota empresarial a la Seguretat Social ni el 60% del cost salarial anual del contracte que es bonifica.

També és compatible amb les deduccions tributàries de l’impost sobre societats per activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica (RDLeg 4/2004, art. 35) en els següents termes:

  1. PIMES (1) amb segell oficial de “PIME innovadora “: és plenament compatible.
  2. En la resta dels casos, tots dos beneficis són compatibles sempre que no s’apliquin sobre el mateix investigador. Es a dir s’haurà d’optar en cada cas (persona investigadora) si s’aplica la bonificació o l’incentiu fiscal. Per tant no s’aplicarà els dos sobre la mateixa persona.

Terminis per l’aplicació.

L’aplicació de les bonificacions podrà realitzar-se a partir del 14 de setembre de 2014, de manera automàtica en els corresponents documents de cotització. Aquesta opció suposarà l’aplicació exclusiva a l’investigador, del règim triat fins a la fi del període impositiu i es prorrogarà de forma tàcita en períodes posteriors.

No obstant això, podrà aplicar-se amb caràcter retroactiu al personal investigador a temps complet en situació d’alta a partir de l’1 de gener de 2013. El dret a les bonificacions respecte d’aquests treballadors es podrà exercitar entre el 14 de setembre de 2014 i el 14 de novembre de 2014 i es podrà sol•licitar la devolució de l’excés ingressat a la Tresoreria General de la Seguretat Social fins al 30 de desembre de 2014.

Control de les bonificacions.

Per a l’adequat control de les bonificacions, la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), estableix l’obligació a determinades empreses d’aportar els següents documents:

  1. Les empreses que apliquin bonificació en les quotes de 10 o més investigadors al llarg de 3 mesos o més en un exercici; hauran d’aportar davant la TGSS en un termini màxim de 6 mesos, un informe motivat vinculant, emès per la Direcció General d’Innovació i Competitivitat del Ministeri d’Economia i Competitivitat, relatiu al compliment de les condicions de personal investigador amb dedicació exclusiva.
  2. Les empreses que s’apliquin bonificacions i deduccions fiscals; hauran d’aportar davant l’Agència Estatal d’Administració Tributària, en presentar la declaració de l’impost de societats, una memòria anual d’activitats i projectes executats i investigadors afectats per la bonificació en l’exercici vençut.

(1) A efectes d’aquesta norma s’entendrà com a Pyme la definida en la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió 6 de maig, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies