Resolució de l’ICAC per la que es desenvolupen les normes de registre, valoració i elaboració dels comptes anuals per a la comptabilització de l’Impost sobre beneficis.

Al BOE del 16 de febrer es publicà la Resolució de 9 de febrer de 2016, de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, per la que es desenvolupen les normes de registre, valoració i elaboració dels comptes anuals per a la comptabilització de l’impost sobre beneficis (Resolució).

Aquesta resolució deroga la Resolució de 9 d’octubre de 1997 del propi Institut sobre alguns aspectes de la norma de valoració setzena del Pla General de Comptabilitat, i constitueix el desenvolupament reglamentari dels criteris de registre i valoració per a comptabilitzar la despesa per Impost sobre Beneficis, regulat en el Reial Decret 1514/2007, pel que s’aprova el Pla General de Comptabilitat.

La Resolució és, tal i com es posa de manifest en l’expositiu de la norma, totalment necessària tenint en compte que l’anterior resolució de l’ICAC al respecte datava de l’any 1997 i es basava encara en el Pla General Comptable del 1990 i amb l’antiga Llei de l’Impost sobre Societats, Llei 43/1995.

Si bé l’entada en vigor ha estat el dia 17 de febrer de 2016, l’establert en aquesta resolució és d’aplicació als comptes anuals dels exercicis iniciats a partir l’1 de gener del 2015.

La resolució serà aplicable a totes les empreses, qualsevol que sigui la seva forma jurídica, tant en la formulació dels comptes anuals individuals com, si s’escau, en l’elaboració dels comptes anuals consolidats.

Els aspectes fonamentals de la Resolució són:

  • Actius i passius per impost corrent:
    Quan la legislació fiscal estableixi la possibilitat de convertir actius per impost diferit en un crèdit exigible davant l’Administració tributària, aquest dret es reconeixerà com un actiu per impost corrent només quan es compleixin els requisits previstos a aquest efecte per la norma fiscal. Fins a aquest moment, l’empresa mostrarà el corresponent actiu per impost diferit. Els actius i passius per impost corrent es valoraran per les quantitats que s’espera pagar o recuperar.
  • Actius i passius per impost diferit:
    Per aplicació del principi de prudència, només s’han de reconèixer actius per impost diferit en la mesura que resulti probable que l’empresa disposi de guanys fiscals futurs que permetin l’aplicació d’aquests actius o quan la legislació fiscal contempli la possibilitat de conversió futura d’actius per impost diferit en un crèdit exigible enfront de l’Administració tributària.

La resolució estableix la previsió d’un horitzó temporal de 10 anys, des de la data de tancament de   l’exercici, per a la recuperació futura de les pèrdues fiscals per a poder comptabilitzar el crèdit fiscal per Bases Imposables Negatives.

 Pel que fa a la valoració, els actius i passius per impost diferit aquests es valoren segons els tipus de  gravamen esperats en el moment de la seva reversió.

  • Reserva de capitalització
    L’aplicació d’aquest incentiu fiscal, que consisteix en la possibilitat de reduir la Bases Imposable de l’Impost de societats en un 10% de l’increment dels fons propis de l’entitat, amb un màxim del 10% de la base imposable positiva prèvia, està condicionada a la dotació d’una reserva per l’import de la reducció que ha de figurar en el balanç amb absoluta separació i amb el títol apropiat durant el termini de 5 anys, sent no disponible durant aquest període.

   La reserva de capitalització es tractarà com un menor impost corrent.

  • Reserva d’anivellament:
    Pel que fa a la reserva d’anivellament, incentiu fiscal aplicable a les empreses de reduïda dimensió que podran reduir la base imposable positiva fins al 10% del seu import, produint-se un diferiment en la tributació fins l’any en que s’obtinguin pèrdues fiscals o un cop transcorrin 5 anys des de la seva generació, també està condicionada a la dotació d’una reserva per l’import de la reducció durant el termini de 5 anys. Des d’un punt de vista comptable, al minorar la base imposable s’originaria un passiu per impost diferit la reversió del qual es produiria pel transcurs dels 5 anys o bé per la seva aplicació amb pèrdues fiscals dels propers exercicis.
  • Limitació amortització deduïble 70%
    En el preàmbul de la Llei es contempla l’efecte comptable que produeix la norma fiscal transitòria relativa a l’aplicació del límit de deducció del 70 per cent a la base imposable de l’amortització comptable de l’immobilitzat material, intangible i de les inversions immobiliàries durant els períodes impositius iniciats en els anys 2013 i 2014. L’amortització que no resultés fiscalment deduïble es deduirà de forma lineal en els deu anys següents o opcionalment a la vida útil de l’element patrimonial, a partir del primer període impositiu que s’iniciï dins el 2015.
    La no deduïbilitat del 30% de l’amortització en exercicis anteriors, haurà donat lloc a un passiu per impost diferit que anirà reduint-se a mesura que es vagi deduint a partir del 2015. Convé tenir present que en aquest cas, si bé hi haurà hagut una modificació dels tipus impositius de l’impost des del moment de la generació del passiu diferit fins al moment en que es produeixi la deducció, atenent a que la norma fiscal preveu la possibilitat de la deduïbilitat a un tipus impositiu nominal del 30%, no caldrà ajustar el valor dels passius per impostos diferits per aquest concepte.
  • Règims especials de tributació

La Resolució aclareixen el tractament comptable aplicable als règims especials de tributació basats en la imputació de rendes generades als seus socis, UTEs, AIEs espanyoles i europees, tant des de la perspectiva de l’entitat com per als socis o partícips, i el tractament aplicable al règim de consolidació fiscal.

  • Impostos estrangers de naturalesa similar a l’impost sobre societats.

Les despeses meritades per impostos sobre beneficis en règims fiscals estrangers que tinguin la mateixa naturalesa que l’impost sobre societats espanyol, tenint en compte en tot cas els convenis sobre doble imposició, es registraran d’igual manera que la despesa meritada per impost sobre societats a Espanya.

Per al registre de la despesa per impost sobre beneficis que s’hagi de comptabilitzar en el compte de pèrdues i guanys, o directament en el patrimoni net, es podran utilitzar, respectivament, el compte 635 Impost sobre beneficis estranger i 832. Impost sobre beneficis estranger, diferenciant entre l’impost corrent i el diferit.

  • Provisions i contingències derivades de l’impost sobre beneficis.

D’acord amb la norma de valoració 15a del Pla General de Comptabilitat, l’article 18 de la Resolució, preveu que amb caràcter general, les obligacions de naturalesa fiscal, es derivin o no d’una acta d’inspecció, hauran d’ocasionar en l’exercici en que apareguin, la corresponent dotació a la provisió per l’import estimat del deute tributari.

  • Normes d’elaboració dels comptes anuals
    Finalment, la Resolució regula certs aspectes vinculats a la presentació en el Balanç dels actius i passius per impostos diferits o corrents. Així mateix es regula la informació que cal incloure en la memòria dels Comptes Anuals en l’apartat corresponent a la Situació Fiscal, concretament en aquells aspectes relatius a la conciliació de l’Import net d’ingressos i despeses de l’exercici amb la base imposable de l’Impost sobre beneficis, la conciliació entre la despesa/ingrés per impost i el resultat de multiplicar els tipus de gravamen aplicables al total d’ingressos i despeses reconeguts, i altra informació a incorporar a la memòria.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies