Brèxit. Conseqüències fiscals de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

Si no hi ha nous esdeveniments i no s’arriba a un acord, el 29 de març és la data en què es farà efectiva la sortida del Regne Unit del mercat únic europeu. A partir del 30 de març, el Regne Unit passarà a ser considerat com a territori tercer sense gaudir de cap  règim transitori, i per tant, sense cap avantatge respecte a altres països que no pertanyen a la Unió Europea.

Però, quines seran les conseqüències en l’àmbit de l’IVA de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea?

Lliurament de Béns

Les compravendes de béns i mercaderies deixaran de ser considerades com a operacions intracomunitàries, passant a estar subjectes al règim de duanes, i tractar-se com a exportacions/importacions.

Les vendes de béns i mercaderies amb origen l’Estat Espanyol i destí el Regne Unit, tindran la consideració d’exportacions, i en conseqüència estaran exemptes d’IVA espanyol i subjectes a la normativa duanera i de l’IVA del Regne Unit.

Respecte a les compres de mercaderies, amb origen el Regne Unit i destí l’Estat Espanyol, tindran la consideració d’importacions, pel que estaran subjectes al règim duaner espanyol i en conseqüència a l’IVA d’importacions espanyol. L’IVA de les importacions es liquidarà en el moment de la importació podent-se deduir a la declaració trimestral corresponent al període en què s’ha produït la importació. Existeix però un règim voluntari d’IVA diferit que permet, sempre i quan es compleixin una sèrie de requisits, liquidar l’IVA en la liquidació mensual corresponent a la data de recepció del document per part de la Duana. Les conseqüències d’acollir-se a aquest règim voluntari són que les declaracions d’IVA s’han de presentar mensualment, i per tant, estar acollits al Sistema Immeditat d’Informació (SII).

Per poder realitzar les importacions, caldrà que les empreses importadores disposin del número EORI vàlid per a tot el mercat de la Unió Europea, o bé, autoritzant a un representat duaner perquè realitzi els tràmits.

Com a únic avantatge, podem esmentar que no serà necessari declarar aquestes operacions al model d’operacions intracomunitàries 349, i tampoc s’haurà de declarar les operacions a l’Intrastat.

Prestació de Serveis

En les prestacions de serveis, s’aplicaran  les regles de localització regulades a la Llei d’IVA, articles 69 i 70, de forma que a grans trets, una prestació de serveis prestada per una empresa del Regne Unit, s’entén realitzada a territori espanyol quan el destinatari dels serveis sigui un empresari o professional espanyol. En cas que el destinatari del servei sigui un particular, la prestació de serveis s’entendrà realitzada, per regla general, al Regne Unit, subjecte per tant a la normativa de l’IVA britànica.

Com en el cas de les entregues de béns, aquestes operacions tampoc s’hauran de declarar al model 349 d’operacions intracomunitàries.

Representant Fiscal

Aquelles entitats del Regne Unit que operin a la Península i Balears, hauran de nomenar a un representant fiscal encarregat de respondre davant l’Agencia Tributària.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies