El denominat arrelament territorial a les licitacions públiques

Durant aquests darrers anys han estat nombrosos els dubtes i qüestions plantejades en el si dels òrgans de contractació en relació amb la possibilitat d’incloure com a requisit de solvència o criteri d’adjudicació l’arrelament territorial del licitador o d’instal·lacions per a l’execució del contracte.

Certament, arran de la doctrina del TJUE i dels òrgans de resolució de recursos contractuals, s’ha limitat l’ús d’aquest concepte en els plecs, però no ha desaparegut la voluntat o desig en els òrgans de contractació d’establir l’anomenat arrelament territorial a fi i efecte d’ostentar un major control pel que fa a l’execució del contracte.

Per retrotraure’ns al que pogués ser l’inici del debat, constatar que s’entén per arrelament territorial l’exigència en el plec que el licitador disposi de determinades instal·lacions en una zona geogràfica determinada. Aquesta exigència pot trobar-se inclosa com un requisit de solvència, com un criteri d’adjudicació o com una condició d’execució del contracte.

És reiterada la doctrina del TJUE i del TACRC respecte al fet que són discriminatòries les condicions d’arrelament territorial quan es configuren com a requisit de solvència o com a criteri d’adjudicació (vegeu l’TACRC núm 526/2013, de 15 de novembre, 217/2012, de 3 d’octubre, 138/2011, i 139/2011, de 11 de maig, així com en la doctrina de la Junta Consultiva de Contractació administrativa (Informe 9/2009, de 31 de març).

Mentre que es possibilita la seva utilització únicament en aquells casos que el poder adjudicador ho configuri com un compromís d’adscripció de mitjans a l’adjudicatari o com a condicions d’execució, complint amb la màxima del compliment del principi de proporcionalitat i que aquest tingui relació amb l’objecte del contracte (vegeu Resolució 406/2019 del TACRC)

En conclusió: Per a determinar la seva correcta utilització haurà de valorar si l’arrelament constitueix o no una condició proporcionada, atès l’objecte del contracte o, per contra, resulta discriminatòria, el que cal fer valorant les circumstàncies concretes del cas.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies