El projecte “IdentiCAT” per apoderar la ciutadania

Els que ens dediquem a l’assessorament legal sovint hem d’explicar per què hi ha la necessitat de tenir una normativa en matèria de protecció de dades, amb tota la càrrega que implica d’obligacions, conceptes jurídics i sancions. Aquesta necessitat legal s’explica de forma entenedora per la necessitat de garantir el dret a la intimitat personal, de manera que la persona pugui tenir sempre un control sobre les seves dades de caràcter personal i evitar que se’n faci un mal ús. I això passa inevitablement per l’establiment d’obligacions a les organitzacions que recullen i tracten dades.

Imaginem ara que aquest control que la normativa reconeix a les persones no s’hagi d’articular a través d’un procediment d’exercici de drets, que pot trigar més d’un mes a resoldre’s; imaginem, per exemple, que la persona no hagi de fer una sol·licitud per verificar, rectificar les seves dades o suprimir-les en les seves relacions amb una determinada organització o administració pública, sinó que pugui exercir aquest control sense que aquesta organització hagi de rebre la seva sol·licitud ni contestar-la. Imaginem que la persona pot exercir un control directe sobre les seves pròpies dades, amb qui compartir-les i de quina manera, amb garanties de seguretat i legalitat. No ens cal imaginar gaire més, perquè això és el que planteja el model d’identitat digital autogestionada que acaba de presentar la Generalitat de Catalunya, anomenat IdentiCAT, el primer impulsat des del sector públic a Europa.

Basat en tecnologia DLT (la mateixa de les solucions “blockchain”), IdentiCAT implica que el ciutadà sigui propietari, gestor i dipositari exclusiu de la seva identitat i dades personals en les seves relacions digitals, tant amb l’administració pública com amb qualsevol empresa privada. D’aquesta manera, mentre el ciutadà es constitueix en el veritable emissor de la seva identitat, l’Administració esdevé una simple validadora de la tecnologia i garant de la legalitat, la qual cosa suposa un canvi important de paradigma.

A la pràctica, IdentiCAT serà un software que portarem al nostre mòbil i que ens permetrà acreditar legalment, per exemple, que som majors d’edat, sense necessitat d’haver de proporcionar  cap altra informació (sense haver de proporcionar el nom, per exemple). La Generalitat garantirà la màxima privacitat en el tractament de les dades, si bé no hi tindrà accés, ja que serà el ciutadà qui podrà en tot moment decidir l’ús que en fa.

En definitiva, ¿no és aquest el somni del legislador de totes les lleis de protecció de dades des de la primera a la darrera, donar el control als ciutadans sobre les seves dades? Enfront d’altres models o tendències més qüestionables (com que siguin les grans empreses les que gestionin les dades, com passa als Estats Units, o que sigui l’Estat, com passa a la Xina, amb els seus polèmics projectes de monitorització dels ciutadans), no hi ha cap raó perquè a Europa no s’aposti ara per un model que doni al ciutadà el control de la seva identitat. La tecnologia ho permet, sense posar en risc la seguretat pública, i només falta, per tant, la voluntat política. I els 550.000 euros que la Generalitat té previst destinar al desenvolupament del projecte IdentiCAT, que entrarà en funcionament, si tot va bé, durant l’any vinent. És a dir, d’aquí no-res sabrem si es compleixen les expectatives. Esperem que sí.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies