Foment de la inversió estrangera a Espanya: Sol•licitud del NIF des dels consolats espanyols, sense haver de desplaçar-se necessàriament a territori espanyol.

A través d’un acord signat en data 15 d’octubre de 2013 entre l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) i el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, les Oficines Consulars d’Espanya en l’exterior podran tramitar l’assignació telemàtica del Número d’Identificació Fiscal (NIF) a aquells ciutadans i empreses no residents a Espanya que així ho sol•licitin. Aquest nou servei permetrà als no residents obtenir els seus NIF de manera àgil i senzilla sense necessitat de desplaçar-se, ni enviar un representant, a una oficina de l’AEAT.

L’acord subscrit, tindrà per beneficiaris a aquells no residents que pretenguin realitzar a Espanya una operació amb transcendència tributària, situació en la qual és preceptiu utilitzar i consignar un NIF espanyol.

La prestació d’aquest servei telemàtic en els consolats, implicarà avantatges pel no resident en termes de comoditat i estalvi davant de l’alternativa del tràmit presencial a Espanya, afavorint així l’atracció d’inversions estrangeres a Espanya.

Des d’aquest mateix any i fins a l’1 de juliol de 2014 es realitzaran proves pilot del nou sistema en els consolats de Àmsterdam, Brussel•les, Dusseldorf, Frankfurt, Lió, Nàpols, Porto i Washington; totes elles situades en països amb potencial inversor i àmplia vinculació econòmic-financera amb Espanya. A mitjans del proper any, s’avaluarà l’extensió del servei a un major nombre d’oficines, previ acord entre el Ministeri d’Afers Exteriors i l’Agència Tributària.

El procediment de tramitació serà totalment electrònic, i està pensat per simplificar al màxim la documentació que han d’aportar els no residents. En aquest sentit, no s’exigiran traduccions o legalitzacions, com es feia fins ara, tret que resulti estrictament necessari.

Procediment

El sol•licitant, o el seu representant haurà de dirigir-se a l’Oficina Consular corresponent aportant les dades i documentació necessaris, des d’on li serà emplenat un formulari electrònic que serà enviat de manera automàtica a l’AEAT, qui, també de manera immediata, retornarà el justificant d’obtenció del NIF.

Després de l’obtenció del número d’identificació, i comptant amb una signatura electrònica vàlida, el ciutadà o l’empresa no resident podrà declarar i pagar els impostos i taxes que corresponguin a Espanya des del seu país d’origen, accedint per internet a la Seu electrònica de l’Agència Tributària.

El Número d’Identificació Fiscal (NIF)

En l’actualitat, la legislació espanyola estableix l’obligació de disposar d’un Número d’Identificació Fiscal (NIF) a totes les persones físiques i jurídiques estrangeres per a les seves relacions de naturalesa o amb transcendència tributària al territori espanyol. Per tant, qualsevol persona o entitat de nacionalitat estrangera que vulgui realitzar una transacció econòmica a Espanya, des de les operacions més comunes, com obrir un compte bancari, fins a comprar un habitatge o establir un negoci (com a filials o sucursals a Espanya), hauran de sol•licitar amb caràcter previ aquest Número d’Identificació Fiscal.

Aquesta obligació és extensiva als socis i als administradors de les companyies pel nero fet d’ostentar aquests càrrecs, per la qual cosa s’ha de tenir especial consideració en el cas que inversors estrangers vulguin establir-se a Espanya mitjançant la constitució d’una societat, sucursal o filial, i fins i tot per nomenar administradors estrangers en una companyia espanyola, atès que serà necessari que aquestes persones, tant físiques com a jurídiques, disposin de Número d’Identificació Fiscal a Espanya.

Font: Administració Tributària (AEAT).

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies