Hisenda haurà de retornar l’IVA de la recerca a les universitats.

El Tribunal Suprem ha dictat dues sentències en les quals dóna la raó a les universitats de Salamanca i Santiago de Compostel·la en el contenciós que mantenien amb l’Agència Tributària per l’IVA de les activitats de recerca. El tribunal permet a les universitats deduir-se l’impost dels projectes de recerca fets tant per encàrrec de tercers com per ampliar el bagatge cultural de la universitat.

El contenciós tractava d’aclarir si els béns adquirits per a la recerca bàsica —”treballs teòrics que s’emprenen per obtenir nous coneixements, que es cobreixen amb aportacions de la universitat o subvencions públiques”— tenen la mateixa consideració que els béns que es compren per a la recerca aplicada —que suposa la realització de treballs per encàrrec de particulars o empreses— i tenen, per tant, dret a deduir-se l’IVA corresponent.

L’Agència Tributària argumenta que la recerca bàsica està vinculada amb l’activitat de l’ensenyament i per tant no pot deduir-se l’IVA. Les universitats, per la seva banda, defensen que ambdues branques de la recerca haurien de ser tractades com a recerca aplicada, que sí permet la deducció.

El Suprem, per la seva banda, estima que “no existeix dubte” de que la recerca aplicada pot acollir-se a la reducció del 100% de les quotes suportades de l’IVA i, que són les que es pot deduir les universitats íntegrament. El problema està en definir si l’IVA de les despeses realitzades per la recerca bàsica “poden, i en quin percentatge, ser objecte de deducció”, assenyala l’alt tribunal, que deixa aquesta qüestió oberta.

Font: El País. Accès a l’article.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies