La comissió europea recomana als seus membres traslladar a exercicis anteriors les pèrdues fiscals per COVID-19

El Diari Oficial de  la Unión Europea del proppassat 20 de maig publicava la Recomanació (UE) 2021/801 de la Comissió de 18 de maig de 2021, sobre el tractament fiscal de les pèrdues incorregudes durant la crisi de la COVID-19.

En l’esmentada recomanació, la Comissió europea, atenent les circumstàncies excepcionals dels anys 2020 i 2021 derivades de la pandèmia de COVID-19, insta als estats membres a permetre traslladar les pèrdues obtingudes per les empreses, com a mínim, a l’exercici fiscal anterior (2019), ampliable als tres exercicis fiscals anteriors, de manera que les empreses poguessin compensar llurs pèrdues corresponents als exercicis 2020 i 2021 amb els beneficis ja gravats en els exercicis de 2019, 2018 i 2017.

Entre els diferents estats membres de la Unió Europea, es donen diverses modalitats a l’hora de tractar les pèrdues a efectes fiscals; normalment les pèrdues poden utilitzar-se en l’exercici comptable corrent en el que es produeixen, de manera que no es meriti impost en aquell exercici. Ara bé, pel que fa a l’excés de pèrdues que no s’han pogut aplicar en el mateix exercici:

  1. Poden traslladar-se a exercicis posteriors i compensar-se amb els propers beneficis futurs, reduint-ne així el deute tributari; com seria el cas de l’Estat espanyol.
  2. O bé, en alguns estats membres, les pèrdues poden traslladar-se a exercicis precedents i compensar-se amb els beneficis totals de l’exercici o exercicis anteriors, el què suposa una devolució dels impostos pagats amb anterioritat.

Ateses les circumstàncies econòmiques excepcionals dels anys 2020 i 2021 derivades de la pandèmia de COVID-19, que han impactat de manera particular a les petites i mitjanes empreses degut, d’una banda, a la seva menor capacitat d’absorbir o finançar pèrdues en relació a les empreses de major dimensió i, de l’altra, perquè acostumen a ser les més presents en els sectors més fortament afectats (hoteleria, restauració, comerç,…), la Unió europea recomana als estats membres que permetin el trasllat de les pèrdues dels dos exercicis a com a mínim  l’exercici fiscal anterior, és a dir, almenys al 2019.

La recomanació que fa la Unió europea als estats membres es concreta en:

  • Permetre la compensació de les pèrdues fiscals obtingudes durant els exercicis 2020 i 2021 amb els beneficis tributats l’any 2019, el què suposaria la devolució de l’impost pagat en el seu dia i, per tant, una font de liquiditat per a les empreses.
  • Ampliar el període de compensació com a màxim als tres exercicis fiscals anteriors (2019, 2018 i 2017).

Amb l’ampliació del límit temporal a 3 exercicis, la Comissió preveu, d’una banda, augmentar la liquiditat de les empreses, podent disposar dels imports tributats en els tres exercicis anteriors i, a l’hora, limitar la mesura a aquelles empreses que fossin rentables abans de la pandèmia.

  • Amb aquest objectiu, en el cas que es permeti traslladar les pèrdues fins l’exercici 2017, limitar l’aplicació de la mesura a aquelles empreses que no hagin obtingut pèrdues en cap dels exercicis fiscals de 2019, 2018 i 2017.
  • Permetre que les empreses puguin sol·licitar d’immediat, i sense esperar al final de l’exercici, per traslladar a exercicis anteriors les pèrdues que estimin patiran l’exercici 2021.
  • Limitar l’import de la compensació a un màxim de 3 milions d’euros per exercici fiscal deficitari.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies