L’empresa està obligada a posar a disposició del personal en teletreball un correu corporatiu com a mitjà necessari per al desenvolupament de la seva activitat

La COVID-19 va canviar per complet el dia a dia de tots i va instaurar la figura del teletreball en la majoria de sectors i professions. Després de dos anys de pandèmia, les restriccions sanitàries estan minvant i la vida està tornant a la normalitat més o menys semblant a la que existia abans de la pandèmia, amb la modalitat del teletreball en moltes empreses instaurat com a model híbrid. Davant aquesta modalitat de feina en poden derivar multitud de problemàtiques entorn de les obligacions que han de complir les empreses i els mitjans que han de proporcionar als seus treballadors. En aquesta línia, l’Audiència Nacional ha resolt a favor dels treballadors en la Sentència SAN 3073/2022, de 27 de juny de 2022, obligant a l’empresa a posar a disposició del personal en teletreball un correu corporatiu com a mitjà necessari per al desenvolupament de la seva activitat.

Es van presentar dues demandes sobre conflicte col·lectiu, per part de la Confederación General del Trabajo (CGT) i la Federación de Servicios Comissiones Obreras (CCOO) contra Global Sales Solutions Line, S.L.U, a causa que hi havia persones teleoperadores de la plantilla que havien de fer ús per determinats tràmits d’un compte de correu personal. Les parts demandants reclamaven:

  1. Que es declarés contrari a dret l’exigència empresarial de posar a disposició el correu electrònic personal per completar l’operativa de gestió d’activitat i recursos humans, així com les clàusules dels contractes de teletreball que obligaven a les persones treballadores a la posada a disposició d’aquest mitjà.
  2. Que es declarés l’obligació de l’empresa de posar a disposició del personal en teletreball d’un correu corporatiu com a mitjà necessari per al desenvolupament de la seva activitat.

En els fonaments de dret de la Sentència, l’Audiència Nacional ressalta:

  • És doctrina de la Sala de lo Social de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem, que l’alienitat del contracte implica, entre altres coses, l’alienitat en els mitjans, el que implica que és l’ocupador el que ha de proporcionar al treballador els mitjans necessaris per al desenvolupament de la relació laboral.
  • Anteriors Sentències del Tribunal Suprem, que confirmaven Sentències de l’Audiència Nacional, ja consideraven contrària a la llavors vigent normativa nacional i europea en matèria de protecció de dades, que el treballador estigués obligat a proporcionar el seu correu electrònic i el seu número de telèfon personal a l’empresa. Sota el raonament que si els mateixos resultessin essencials per al desenvolupament del contracte tant un com l’altre haurien de ser proporcionats per l’empresa.
  • Que la disposició Transitòria Tercera de la Llei del Treball a Distància indica que: “el treball a distancia implantat excepcionalment en aplicació de l’article 5 del Real Decret-llei 8/2020, de 17 de març, o com conseqüència de les mesures de contenció sanitària derivades de la Covid-19, i mentrestant es mantinguin, seguirà resultant d’aplicació la normativa laboral ordinària. En tot cas, les empreses estan obligades a dotar dels mitjans, equips, eines i consumibles que exigeix el desenvolupament del treball a distància, així com el manteniment que resulti necessari”.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies