Les polítiques sobre l’ús de dispositius informàtics han de ser consensuades amb els representants dels treballadors

L’Audiència Nacional, Sala de lo Social estima parcialment la demanda interposada per la Federació de Sindicats FESIBAC CGT contra l’empresa TASACIONES HIPOTECARIAS, S.A.U. i declara nul·la la comunicació donada als treballadors sobre l’ús del correu electrònic, internet i emmagatzematge d‘informació en els discs durs dels equips l’ús d’equips informàtics i correus corporatius al no haver participat la representació legal dels treballadors, com exigeix l’article 87 de la Llei Orgànica en matèria de protecció de dades i garantia dels drets digitals (LOPDGDD).

El Tribunal infereix en el següent:

  • L’ús dels dispositius digitals que l’empresa posi a disposició dels treballadors, aquests tenen dret a la protecció de la seva intimitat (article 87.1 LOPDGDD).
  • L’accés per l’empresari a continguts derivats de l’ús dels equips no és un accés indiscriminat, no podrà accedir als continguts derivats de l’ús dels mitjans digitals facilitats, sinó que l’accés ha d’obeir a una finalitat de control del compliment de les obligacions laborals i de garantir la integritat d’aquests dispositius (article 87.2 LOPDGDD).
  • Correspon a l’empresari, amb la participació dels representants legals dels treballadors establir criteris d’ús dels dispositius digitals respectant en tot cas els estàndards mínims de protecció de la seva intimitat d’acord amb els usos socials i els drets reconeguts constitucionalment i legalment (article 87.3).
  • Únicament en el cas en què es permeti l’ús privat dels dispositius digitals d’accés per part de l’empresari es requereix:
  1. Una prèvia especificació de quins són els usos autoritzats.
  2. El previ establiment de garanties per preservar la intimitat dels treballadors, com en el seu cas, la determinació dels períodes en què els dispositius podran utilitzar-se per fins privats.

En suma, el que recalca l’Audiència Nacional és que l’empresa no pot obviar als representants dels treballadors en el procés. Sí que correspon a l’empresari definir quins són els criteris d’ús dels dispositius digitals garantint en tot moment la intimitat i d’acord amb els usos socials i els drets reconeguts constitucionalment i legalment, però per l’adopció de la decisió s’ha de consultar prèviament als representants dels treballadors.

Podeu consultar la sentència completa fent clic aquí.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies