Noves mesures per lluitar contra la morositat

A mitjans d’aquest mes de setembre, el Congrés dels Diputats ha aprovat de forma definitiva la Llei de Creació i Creixement d’Empreses, coneguda com la Llei “Crea i Creix”. Tot i que la norma té l’origen en facilitar la creació d’empreses, reduir-ne obstacles reguladors i impulsar el seu creixement i expansió, també inclou mesures per lluitar contra la morositat.

El text normatiu una vegada superat el tràmit parlamentari, està pendent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat i entrarà en vigor transcorreguts vint dies des de la seva publicació.

La Llei “Crea i Creix”, com hem indicat, inclou mesures per avançar contra la morositat en les operacions comercials, una de les causes que més incidència té en la liquiditat i rendibilitat de moltes empreses a l’estat espanyol, i amb particular incidència en les pimes:

  1. S’estén l’obligació d’expedir i remetre factura electrònica en totes les relacions comercials a empreses i autònoms, el que garantirà una major traçabilitat i control de pagaments. Aquesta mesura, a més de reduir els costos de transacció i suposar un avenç en la digitalització de l’operativa de les empreses, ha de permetre obtenir informació fiable, sistemàtica i àgil dels terminis efectius de pagament, requisit imprescindible per reduir la morositat comercial. Segons estableix la Disposició final cinquena, aquesta obligació entrarà en vigor per a les empreses i autònoms amb una facturació anual superior a vuit milions d’euros, a l’any d’aprovar-se’n el desenvolupament reglamentari, i dos anys després per a la resta.
  1. Les empreses que no acompleixin els terminis de pagament establerts a la Llei de Morositat (Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual cosa s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials) no podran accedir a una subvenció pública o ser entitat col·laboradora de la seva gestió.
  1. Es preveu la creació d’un Observatori Estatal de la Morositat Privada, amb l’objectiu de fer un seguiment i anàlisi de les dades dels terminis de pagaments i promourà bones pràctiques. Dintre de les seves actuacions s’inclou la publicació d’un llistat anual d’empreses moroses (persones jurídiques que no paguin en termini un percentatge superior al 5% de les seves factures i que l’import total de les factures impagades sigui superior als 600.000 euros).
  1. Les societats mercantils que no puguin presentar comptes anuals abreujats publicaran a la seva pàgina web, a més del període mitjà de pagament a proveïdors, el volum monetari i el nombre de factures pagades en un període inferior al màxim establert en la normativa de morositat i el percentatge que suposen sobre el total de factures i sobre el total monetari dels pagaments a proveïdors. Aquesta informació també s’haurà d’incloure en la memòria dels seus comptes anuals.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies