Novetats de la Llei 18/2022 en el pagament dels subcontractistes per evitar la morositat en la Contractació Pública

El passat 29 de setembre es va publicar en el BOE la llei 18/2022, de 18 de setembre, de creació i creixement d’empreses, amb l’objectiu, tal com preveu l’article 1 de la mateixa llei, de “millorar el clima de negocis impulsant la creació i el creixement empresarial a través de l’adopció de mesures per agilitzar la creació d’empreses”, com ara la reducció de la morositat comercial.

La llei 18/2022 modifica els articles 216 i 217 de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, amb efectes a partir del 19 d’octubre de 2022. L’article 216 incorpora un nou apartat quart, el qual preveu que davant de contractes harmonitzats o que el seu valor sigui superior als 2 milions d’euros, l’òrgan de contractació retindrà provisionalment la garantia definitiva pel cas en què el subcontractista o subministrador reclami judicialment o per via arbitral el pagament de factures al contractista principal un cop s’ha esgotat el termini aplicable. D’aquest nou redactat del precepte es desprèn la voluntat d’acabar amb la morositat en la contractació pública, perquè la garantia definitiva es retindrà fins que s’acrediti per part del contractista el pagament total dels drets reconeguts al subcontractista o subministrador.

La modificació de l’article 217 de la Llei 9/2017 també vol acabar amb la morositat en la contractació pública, ja que la nova redacció preveu que en els contractes d’obra i de serveis amb un valor superior als 5 milions d’euros i, en aquells en què l’import de la subcontractació sigui igual o superior al 30% del preu del contracte, el contractista haurà d’aportar, en cada certificat d’obra, un certificat de pagament als subcontractistes.

Per acabar, la llei 18/2022 incorpora l’apartat tercer a l’article 217, que preveu com a causa d’imposició de penalitats l’impagament per part del contractista al subcontractista o subministrador, quan aquest ha estat acreditat mitjançant resolució judicial o arbitral i la demora en el pagament no es deu a un incompliment per part del creditor de les seves obligacions respecte del contractista.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies