Prorrogat el «Plan MECUIDA» fins al 31 de gener de 2021

El passat 23 de setembre, es va publicar el Reial Decret llei 28/2020 (RDL 28/2020). En la seva disposició addicional 3a, recull la pròrroga de l’article 6 del RDL 8/2020 en què es regula el «Plan MECUIDA», establint que romandrà vigent fins al 31 de gener de 2021.

Aquest pla consisteix en un conjunt de mesures en matèria d’adaptació i / o reducció de la jornada a les que es poden acollir els treballadors per compte d’altri per cuidar el “cònjuge o parella de fet, així com respecte dels familiars per consanguinitat fins al segon grau (…) quan concorrin circumstàncies excepcionals relacionades amb les actuacions necessàries per evitar la transmissió comunitària de la COVID-19 “, és a dir, per a casos en els quals s’hagi d’estar en quarantena per un possible contagi o per contacte directe amb un positiu.

Aquest dret d’adaptació i / o reducció de la jornada, que pot consistir en distribució del temps de treball o qualsevol altre aspecte de les condicions de treball, és un dret individual de cada un dels progenitors o cuidadors que es pot exercir de les diferents maneres. D’acord amb l’art. 6.2. del RDL 8/2020 aquesta adaptació pot consistir en:

  • Un canvi de torn.
  • L’alteració de l’horari pot arribar a ser una reducció de jornada fins al 100% amb la consegüent reducció de salari.
  • Horari flexible.
  • Jornada partida o continuada.
  • Canvi de centre de treball o de funcions.
  • Canvi en la forma de prestació de la feina, en la qual s’inclou la “prestació de treball a distància, o en qualsevol altre canvi de condicions que estigués disponible a l’empresa o que pogués implantar-se de manera raonable i proporcionat”.

La determinació de la mesura a exercir, que s’haurà d’avisar amb 24 hores d’antelació, serà inicialment concretada per la persona treballadora, tot i que es recomana arribar a un acord amb l’empresa.

En el cas de no arribar a acord, els possibles conflictes que es puguin produir per l’exercici d’alguna d’aquestes mesures es resoldran per la jurisdicció social,  al considerar exercici de drets de conciliació.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies