La Protecció de Dades a les escoles

Amb l’objectiu de donar suport als centres educatius en l’establiment de polítiques i procediments adequats pel tractament de les dades personals que han de dur a terme pel normal funcionament del centre, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va presentar el passat 18 d’octubre la Guia anomenada Pautes de protecció de dades per a centres educatius.

Es pot consultar el text de la guia seguint aquest enllaç.

Els centres educatius tenen un paper fonamental en la garantia del dret de protecció de dades personals, no només com a subjectes responsables del tractament adequat de la informació de les persones que s’hi relacionen, sinó també com a element essencial en la seva difusió, atès que pot permetre que els menors, ja des del moment de la seva formació a l’escola, el conegui’n i l’utilitzin.

Les escoles han de tenir una actitud conscient, diligent i proactiva davant de tots els tractaments de dades personals que duguin a terme i, per actuar conforme a aquests principis, han d’analitzar les dades que tracten, amb quines finalitats ho fan i quin tipus d’operacions de tractament duen a terme. A partir d’aquest coneixement detallat, han de valorar els riscos que poden generar aquests tractaments i adoptar les mesures pertinents.

S’ha de tenir en compte que les escoles tracten dades de col·lectius vulnerables com són els menors d’edat, els menors amb necessitats educatives especials, amb discapacitat o amb malalties, entre d’altres. Atesa la vulnerabilitat d’aquests col·lectius i les conseqüències que es poden derivar d’un tractament inadequat de la seva informació, tant en el present com en el futur, les escoles han d’extremar, encara més que altres sectors, la diligència en el tractament d’aquesta informació.

És per això que cal establir els protocols necessaris per al tractament adequat d’aquesta informació, tant durant el funcionament normal del centre (estada a les aules, horari d’esbarjo, educació física, menjador, infermeria, avaluació psicopedagògica, etc.) com en situacions extraordinàries (substitucions de mestres o tutors, celebracions d’aniversaris, sortides, colònies, etc.).

En definitiva, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades fonamenta que les escoles d’arreu de Catalunya treballin per garantir els drets dels menors de forma eficaç i complir amb les noves obligacions regulades al Reglament General de Protecció de Dades.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies