Reforma de la normativa europea sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic

El passat mes de juny va ser aprovada la Directiva (UE) 2019/1024 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny de 2019, relativa a les dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic. Es tracta d’una reforma de la Directiva 2003/98/CE elaborada a partir de les inquietuds i aportacions manifestades per empreses, associacions i persones interessades.

El principal objectiu d’aquesta modificació és aconseguir explotar el potencial de la informació de què disposa el sector públic per l’economia i per la societat. Això és degut a què la informació del sector públic representa una extraordinària font de dades que poden contribuir a millorar el mercat únic de la Unió Europea i el desenvolupament de noves aplicacions pels consumidors i les persones jurídiques.

Una de les novetats es troba vinculada a la inclusió de les empreses públiques com a subjecte obligat, ampliant, d’aquesta manera, l’àmbit d’aplicació de la norma. Per rebre la consideració d’empresa pública és necessari que existeixi una influència dominant per part dels organismes del sector públic, influència que pot consistir en la majoria de la titularitat del capital, dels vots o al control dels òrgans d’administració, direcció o de vigilància de l’entitat.

Una altra de les novetats es troba relacionada amb les dades d’investigació. En concret, es determina que les dades d’investigacions finançades amb fons públics seran plenament accessibles un cop els investigadors, o les entitats que organitzen la investigació, les hagin posat a disposició del públic a través d’un repositori institucional o temàtic. Es promou el principi que les “dades seran tan obertes com sigui possible”, ja que aquesta posada a disposició de les dades s’ha de realitzar tenint en compte la propietat intel·lectual i industrial, la protecció de les dades i la confidencialitat així com els interessos comercials legítims.

La Directiva també determina una llista de les categories temàtiques de dades considerades d’alt valor les quals es troben relacionades amb els àmbits geoespacial, ambiental, meteorològic, estadístic, societats i mobilitat. A més, es preveu la possibilitat que la Comissió Europea incorpori noves categories a aquesta llista amb l’objectiu d’adaptar-la als avenços tecnològics.

Els Estats Membres disposen fins al juliol de 2021 per transposar aquesta directiva.

Es pot consultar el text complert de la Directiva (UE) 2019/1024 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny de 2019, relativa a les dades oberts i la reutilització de la informació del sector públic, al següent enllaç:

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=DOUE-L-2019-81091

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies