Barcelona, destí d’una atenció integrada social i sanitària

El Departament de Salut de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona varen realitzar una prova pilot entre els mesos d’octubre de 2017 i abril de 2018 per tal de poder intercanviar dades socials i sanitàries a fi de millorar l’atenció integrada dels usuaris. Per exemple, una persona gran que requereix dels serveis d’atenció social i per això necessita d’un informe mèdic, no caldrà que vagi al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) per buscar l’informe mèdic, sinó que, amb el seu previ consentiment informat, el professional de Serveis Socials pot accedir en temps real a l’informe mèdic.

La prova pilot es va realitzar per pacients crònics complexos o amb malalties cròniques avançades als Centres d’Atenció Primària (CAP) i els Centres de Serveis Socials (CSS) dels barris de Besòs i Nova Esquerra de l’Eixample; es van efectuar un total de 637 consultes a 154 persones. La prova pilot va requerir del consentiment informat previ del pacient i no es va detectar cap negativa a consentir la compartició de dades. Un cop finalitzada la prova pilot, s’ha pogut constatar que la interoperabilitat entre els sistemes per intercanviar dades socials i sanitàries ha funcionat correctament i que la iniciativa ha sigut ben valorada pels professionals participants, pel que, des del passat 15 de novembre de 2018, s’amplia a tota la ciutat comtal l’intercanvi de dades socials i sanitàries.

L’ampliació a tota la ciutat de Barcelona incorpora noves persones ateses com serien la infància en risc, les víctimes de violència masclista, les víctimes de maltractament de persones grans i persones amb problemes de salut mental. També s’incorporen tots els recursos de la xarxa d’atenció pública de salut com hospitals, centres sociosanitaris i els centres d’atenció a la salut mental i a les toxicomanies.

La compartició de dades sanitàries i socials s’efectua vinculant la Història Clínica Compartida de Catalunya (HCCC) i l’Historial d’Atenció Social del Sistema d’Informació d’Acció Social (SIAS) al conjunt de la ciutat de Barcelona sempre que hi hagi previ consentiment informat de l’usuari. El consentiment informat previ requereix que la persona hagi de ser atesa pels dos sistemes: HCCC i SIAS. El consentiment és revocable i en aquest cas el sistema està preparat per blindar la informació compartida. Quan el professional sanitari o social accedeixi al sistema li apareixerà un avís legal en el qual s’adverteix que el seu accés només pot estar motivat pel seu perfil professional i que tots els accessos queden enregistrats i monitoritzats.

El projecte s’ha dissenyat per construir un servei de compartició de dades transversal. De fet, la HCCC ja permet interoperar i compartir informació amb qualsevol sistema de qualsevol ajuntament de Catalunya per tal de millorar els processos d’atenció en salut i social.

Font d’informació: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; data d’actualització 14/12/18.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies